čtvrtek 3. března 2016

Kuře na paprice po francouzsku, aneb Suprêmes de Volaille Archiduc

Tak jsem o víkendu zkoušela na oběd další z receptů podle Julie Child. Rozhodla jsem se pro kuřecí maso a v řadě receptů jsem si vybrala jeden, který byl pojmenovaný jako Kuřecí prsíčka s paprikou, cibulí a smetanou. Už když jsem četla ingredience a postup, říkala jsem si, že to určitě bude chuťově připomínat klasické kuře na paprice, které známe všichni už od dětství. A taky že jo, ale je to zase na jiný způsob, takže určitě stojí za vyzkoušení :).


A co že jsou tedy ty ingredience, které jsem si v knížce přečetla?
  • 2 kuřecí prsa bez kosti a kůže
  • 1/6 šálku bílého suchého vermutu
  • 1/6 šálku horké vody/ hovězího nebo kuřecího vývaru
  • kelímek smetany ke šlehání
  • 1/2 šálku cibule nakrájené na jemno
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžička sladké papriky (voňavé a kvalitní)
  • půl lžičky citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • lžíce čerstvé petrželky nasekané na jemno
  • pečící papír potřený máslem
Dejte do malého hrnce vodu a až se začne vařit, vhoďte do ní na drobno nakrájenou cibuli. Nechte ji jen v rychlosti povařit asi minutu a okamžitě slijte a propláchněte studenou vodou. Rozpalte si máslo v žáruvzdorné nádobě s pokličkou (budete ji později dávat do trouby). Na rozehřáté máslo přidejte cibulku a papriku a pod pokličkou na nejnižším možném plameni duste asi 10 minut (cibulka by měla zesklovatět a změknout, ale NE zhnědnout). Předehřejte si troubu na 200°C (ideálně jako vždy horkovzdušná).

Mezitím si připravte kuřecí prsíčka. Nesnažte se z nich vymlátit duši paličkou na maso. Tím bych asi začala. Pokud je máte silnější (a silnější je nechcete), můžete je rozříznout podélně napůl, stlačit nožem, nebo jenom lehce naklepejte pěstí. Pokapejte je citronem, osolte a opepřete. Ještě si uřízněte pečící papír asi ve velikosti kuřecích prsíček a potřete ho máslem (při pečení ho na maso položíte).
A šup s tím do trouby. 
Zvyšte plamen pod cibulkou s máslem, až začne pěnit, přidejte maso, vyválejte ho ve směsi, přikryjte pečícím papírem s máslem, pokličkou a vložte do rozehřáté trouby. Julia uvádí 6 minut pečení, ale záleží hodně právě na tloušťce masa. Já měla pořádné kusy, takže po zkoušce po 6 minutách jsem vrátila nádobu na 2 minuty a pak ještě dvakrát na 2 minuty, celkem jsem se tedy dostala na nějakých 12 minut. Každopádně je dobré opravdu po těch šesti minutách začít zkoušet a přidávat jen na minutku, dvě. Kdybych maso v troubě nechala trochu déle, už by začalo být vysušené. A jak že se zkouší, jestli je maso hotové? Stačí na ně lehce zatlačit prstem (nebojte, nespálíte se :)). Pokud jsou prsíčka měkká a propadají se, nejsou hotová. Pokud pruží a po stlačení se okamžitě vrátí do původního stavu, je ideální čas je vyndat. Pokud na dotek nereagují, už je tak trochu pozdě - maso bude nejspíše vysušené. 

Když jste tedy spokojeni s upečeností masa, vyndejte je na předehřátý talíř a udržujte v teple než uděláte omáčku. Do nádoby, ve které jste dělali maso nalijte vermut a vývar či vodu a na silném plameni přiveďte co nejrychleji k varu. Vařte dokud omáčka nezredukuje a nezhoustne. Bude to trvat pár minut. Až bude mít omáčka sirupovou konzistenci, přimíchejte smetanu a znovu vařte do zredukování - chceme, aby omáčka lehce zhoustla. Když jste s hustotou spokojeni, stáhněte z plamene a podle potřeby dochuťte, přelijte jí kuřecí prsíčka a dozdobte nasekanou petrželkou. 

Přílohu podávejte dle nejlepšího uvážení, já zvolila bramborové chipsy ochucené čerstvým tymiánem. asi 8 středních brambor jsem dala na 5 minut vařit, pak jsem je slila a oloupala. Nakrájela jsem je na asi 3 milimetry silné plátky, ty jsem ve dvou vrstvách vyskládala do pečící mísy, pořádně nasolila, opepřila čerstvě mletým pepřem, pokapala olivovým olejem a ochutila čerstvým tymiánem - celkem tak jsem mohla použít tak 4 snítky. Dala jsem je do trouby, kterou jsem rozehřála na 200°C (abych tam pak rovnou mohla přidat maso) a nechala je péct celou dobu, co jsem připravovala zbytek jídla, tedy asi 30 minut, a po té době byly dokonale opečené a tak akorát křupavé :).


A už nezbývá než nalít skleničku dobrého, ideálně bílého suchého, vína a popřát Vám...

...Dobrou chuť!
Vaše Leontýna.





Žádné komentáře:

Okomentovat