pondělí 8. května 2017

V hlavní roli: cizrna! Hummus s domácí tahini pastou

V poslední době jsem nějak propadla cizrně. Když jsem ve městě a potřebuji něco rychle k jídlu, sehnat si nějaký ten hummus je obvykle volba číslo jedna. A falafel jsem si zamilovala při víkendu ve Vídni. Dokopat se udělat si ho i doma mi trvalo asi tak sto let, jelikož jsem vždycky něco zapomněla. Buď koupit cizrnu nebo namočit cizrnu nebo prostě ten nápad tuhle mňaminu vytvořit... Od té doby, co se to ale konečně poprvé povedlo, už na něj nedám dopustit. 

Na základní hummus budete potřebovat:

  • 250 g syrové cizrny
  • 2 lžíce sezamové pasty tahini, tu si můžete buď koupit ve zdravé výživě nebo udělat doma, podle receptu v odkaze
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 citron
  • 3 lžičky římského kmínu
  • sůl
  • pepř
  • mletou sladkou papriku
  • pár snítek čerstvého koriandru
Výroba hummusu je stašně jednoduchá. Potřebujete mít doma akorát mixér a vzpomenout si včas. Cizrnu je totiž potřeba si nejdříve nechat na 12 hodin namočit. Změkne a také bude snáze stravitelná. tím tedy začněte - cizrnu dejte do větší nádoby, aby se vešla i po nabobtnání, zalijte studenou vodou a nechte alespoň 12 hodin odležet.

Po namáčení cizrnu propláchněte čistou vodou, dejte do hrnce a vařte do měkka - cca 1 a půl až 2 hodiny. Poté slijte tak, abyste zachovali vodu z vaření. 
Zatímco vaříte cizrnu, můžete si připravit domácí tahini pastu. Nebo jí koupit a jenom čekat, až se cizrna uvaří, ale určitě doporučuji tu domácí - není na ní nic složitého a dochutíte podle sebe :).

Když máte připraveno, tak už jen stačí hodit vařenou cizrnu do mixéru, přidat 2 lžíce tahini, 4 lžíce olivového oleje, 2 -3 stroužky česneku (podle síly a velikosti), vymačkat šťávu z celého citronu a římský kmín (doporučuji koupit v celku a doma si nadrtit, aby byla chuť vážně výrazná). Mixujte asi 2 minuty ,,na sucho" a poté přidejte trochu vody z vaření a dále mixujte. Vodu přidávejte postupně, celkově jí padne asi decka. Výsledný hummus by měl být krásně hladký. Podle chuti dosolte a dopepřete.

Pokud máte čas, dejte hummus alespoň na 20 minut vychladit. Na talíři pokapte olivovým olejem, přidejte špetku sladké papriky a čerstvý koriandr (pokud ho nemáte rádi, můžete nahradit hladkolistou petrželkou nebo úplně vynechat). 
Podávat můžete třeba s falafelem, arabským chlebem, tortilami, zeleninovými placičkami, salátem nebo třeba jen s kousky nakrájené zeleniny (což je mimochodem naprosto boží svačinka, kterou si strašně ráda dopřeju, když zrovna hummus doma mám).


Hummus se také dá různě dochucovat. Já měla ochucené hummusy zatím vždy jen kupované, ale vzhledem k tomu, že teď jsem na tekuté stravě po operaci čelisti a za nedlouho se snad přesunu na stravu kašovitou, hummus bude mým dobrým společníkem a mám v plánu odzkoušet různé varianty :). 

Abych nezapomněla, tady máte jako vždy PDF verzi receptu, kterou si můžete vytisknout a přeji Vám dobrou chuť!
Vaše Leontýna




Žádné komentáře:

Okomentovat