úterý 3. května 2016

Houskový knedlík

Recept na houskový knedlík už je tady jako součást receptu na hovězí guláš s pěti, ale takováhle klasika si přece zaslouží samostatný recept. Tenhle recept je opravdu ověřený. Knedlík je výborný, je u něj stoprocentní úspěšnost a i když dáte omylem hladkou místo hrubé mouky, knedlíček se povede, jenom Vás zaplácne asi ještě o trochu víc :).




Budete na něj potřebovat:
  • 500 g hrubé mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného polotučného mléka
  • rohlík
  • 1 vejce
  • sůl
  • cukr
Do mísy, případně robota nebo pekárny dejte nejdříve mouku se špetkou soli a promíchejte. Do mouky udělejte důlek, vyklepněte vejce, rozdrobte droždí, přisypte špetku cukru a zalijte vlažným mlékem. Z těchto ingrediencí vypracujte těsto.

Nakrájejte rohlík na drobno a přimíchejte ho do těsta. To už udělejte ručně, aby chudák rohlík neskončil na padrť. Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout půl hodinky.

Těsto rozdělte na dvě části a vytvarujte knedlíky. Pozor na velikost. Musí se Vám vejít do hrnce a to i s tím, že při vaření pořádně naběhnou.

Dejte vařit vodu, osolte ji a vložte knedlíky. Vařte 9 minut, potom otočte a vařte dalších 9 minut z druhé strany.

Po uvaření knedlíky vytáhněte a propíchejte vidličkou, aby z nich mohla uniknout pára. Nakrájejte na plátky buď ostrým nožem nebo pomocí vlasce a můžete podávat...
...třeba k segedínu
Hračka, že? :)
Řekla bych, že tohle je přesně ten typ receptu, co se hodí doma vytištěný, takže tady ho máte v PDF :).

A jako vždy přeji dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat