pondělí 25. dubna 2016

Bulky na hamburger

Ano, ano, ano! Konečně se mi povedlo vytvořit dokonalé bulky, které skvěle ladí s masem, nerozpadají se, jsou nadýchané, mají požadovaný tvar.. No prostě jsou dokonalé. Když jsem dělala před pár týdny francouzské bulky, hned mě napadlo, že by to mohlo být ono. Zbývalo jen vyzkoušet a k tomu jsme se konečně dostali ve čtvrtek večer. Nakoupila jsem, strávila nějaký čas v kuchyni a užívala si pocit naprosté radosti, spokojenosti a vítězství. Povedlo se, bulky jsou na světě! Co že jsem teda nakoupila?


  • 280 ml mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 50 g změklého másla
  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 15 g cukru krupice (1 lžíce)
  • hladká mouka na podsypání
  • mléko na potření
  • sezamová semínka na posypání
Nejdříve si ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, ale ne horké. Můžete v mikrovlnce nebo na sporáku, já v tomhle případě raději sporák, protože si mohu ohlídat teplotu. Vlijte ho do mísy, případně pekárny či robota a přidejte rozdrobené droždí. Pokud pracujete ručně, droždí do mléka nejdříve zamíchejte a až potom přidávejte postupně zbytek surovin.

Prosejte do mléka mouku, přidejte sůl, cukr a změklé máslo a zpracujte hladké těsto. To vytvarujte do bochánku, přikryjte utěrkou a nechte zdvojnásobit objem - bude to trvat asi hodinku.

Po hodině rozdělte na šest dílů a vytvarujte kuličky. Tohle je nejdůležitější část, aby měly bulky správný tvar a nikde se nerozlézaly. Přidávám fotopostup, který je focený při tvarování kuliček o polovinu menších, takže se nedivte, že se vám teď těsto tak krásně nevejde na ruku, ale je větší :).
Každý díl vezměte do ruky a roztáhněte do čtverce. Placku položte vlhkou stranou na dlaň a směrem doprostřed ohýbejte rohy, dokud Vám nikde nic nepřečuhuje. Teď už jen dotvarujte hezkou kuličku a vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pozor na dostatečné rozestupy, bulky nakynou. Plech přikryjte utěrkou a nechte ještě půl hodinky dokynout. 
Rozehřejte troubu na 200°C, vykynuté bulky potřete mlékem, posypte sezamem a pečte 15 minut. Nakonec je nechte vychladnout na mřížce a užívejte dokonalé chuti. Hamburger si udělejte tak, jak ho máte oblíbený.. Já na dva naše použila:
  • 500 g vyzrálé hovězí loupané plece
  • 1 rajče
  • 1 kyselou okurku
  • červená cibule
  • 8 plátků kvalitní slaniny
  • 2 plátky čedaru
  • lístky salátu ze směsi fitness (ach ta ironie :D) salátu - frisee, endivia a římský
  • domácí česnekovou majonézu
  • 2 bulky samozřejmě :)
Nejdříve jsem očistila a odblanila maso a pak jsem ho namlela v mixéru. Mlýnek na maso bohužel nemám, takže když jsem nedávno zjistila, že to jde i v mixéru, tak jsem vážně zajásala! Dejte ale pozor, jak výkonný mixér máte, ať ho zbytečně nezničíte. Maso je potřeba mixovat po menších částech (záleží na velikosti sekací nádoby) a opatrně, ať z něj nenaděláte padrť, musíte to postupně kontrolovat. 

Když už jsem byla s konzistencí spokojená, vysypala jsem ho na linku a vytvarovala dva, asi 2 centimetry vysoké, budoucí burgery. Takto připravené jsem je zatím dala do lednice, protože jsem tvarovala ještě v době, kdy kynulo těsto. Vyndala jsem je asi půl hodiny před tím, než šly na pánev, aby chytly správnou teplotu. 

Nakrájela jsem na plátky rajčata (využila jsem jenom dva plátky, takže pokud burgerů děláte víc, jedno rajče bude stačit), na plátky okurky a cibuli na kolečka. Rozkrojila jsem na polovinu housku a rozpálila SUCHOU pánev. V průběhu rozpalování jsem na chvilku dala na pánev spodní polovinu housky, abych zabránila zbytečnému rozpouštění při naplnění. Bulku jsem sundala, oklepala drobky a nechala pánev rozpálit tak dlouho, než se z ní kouřilo.

Maso jsem opepřila, osolila, potřela olivovým olejem a dala na pánev. Těžko říct přesný čas, jak dlouho se dělalo, ale zvenku by mělo být udělané asi do poloviny výšky, než ho otáčíte. Mě to trvalo asi tak 4 minuty? Ale vážně jenom odhaduji. Z pánve by se mělo při obracení pustit samo. Po obrácení jsem na udělanou stranu dala plátek čedaru a z druhé strany jsem opékala asi 3 minutky. Mezitím jsem na spodní stranu bulky namazala majonézu.

Maso jsem rovnou z pánve přesunula na bulku, snížila výkon sporáku a na pánev nandala slaninu, kterou jsem opékala, než se zatáhla. Je to za chvilinku, ale pozor, prská. Slaninu i maso jsem mimochodem kupovala v novém řeznictví v OD LBC a musím říct, že takhle dobrou slaninu jsem ještě neměla. Spoustu masa, tak akorát tuku a ráno jsem si jí dokonce dala i k snídani neopečenou, což bych se supermarketovou nikdy neudělala. Nebojte se, že vám bude burger mezitím stydnout, maso si potřebuje před konzumací odpočinout. Když jsem byla se slaninou spokojená, přendala jsem jí z pánve na ubrousek, aby okapal přebytečný tuk. Na pánev jsem dala horní polovinu bulky a vrhla se na skládání burgeru.
Na každé maso (respektive sýr) jsem dala 4 plátky slaniny do mřížky, plátek rajčete, tři plátky kyselé okurky, hromadu cibule a pár listů salátu. Přiklopila jsem druhou polovinou bulky, na talíř přidala majolku a hranolky (tentokrát kupované, ale na domácí bramborové se chystám), nabrala hromadu ubrousků a dvě piva a už jsme si mohli pochutnávat. A že jsme si teda pochutnali!
Přiklopit, zmáčknout, chytit pořádně do rukou, zakousnout se a umřít blahem...
Tak co, jdete do toho? Tady máte recept v PDF a já vám přeji...
...dobrou chuť!
Vaše Leontýna s bezedným žaludkem :).


Žádné komentáře:

Okomentovat