Já osobně mám segedín strašně ráda. Můj muž už bohužel tolik ne, takže když jsem na něj dostala chuť, trvalo asi půl roku než jsem ho udělala. Respektive než ta chuť byla tak obří, že fakt, že to není manželovo top jídlo mi byl tak trochu jedno :D. Každopádně, když jsme ochutnali tenhle segedín podle Vaňka, muž usoudil, že takhle dobrý segedín nikdy neměl a já dostala zelenou, abych ho udělala znova (juchů!).
Na gulášek jsme si teda museli trochu počkat. Dělala jsem ho v sobotu ráno, než jsme odjeli na jednu narozeninovou akci s tím, že si ho dáme další den. Jednak jsou tahle poctivá jídla ideální na vyřízený kocovinový stav a taky je fajn, když je doma vařeno a já nemusím do kuchyně. Plán, že dopoledne vyrazíme domů a dáme si ho k obědu nám pokazila skutečnost, že se nám rozbilo cestou domů auto, což se řešilo celý den a z oběda se stala hodně pozdní večeře někdy v jedenáct večer. Naštěstí rozležení není na škodu, naopak ten jeden den je k užitku. Přesto doufám, že Vás při tomto pokrmu nebudou provázet stejné (ani jiné) trable jako nás.
Nakupte si:
- 500 g vepřového plecka
- 2 menší cibule
- 250 g kysaného zelí
- 80 g špeku
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce vepřového sádla
- 1 lžíce papriky
- 1 lžíce hladké mouky
- 750 ml světlého vývaru nebo vody
- 50 g zakysané smetany
Cibule oloupejte a nakrájejte na jemno. Maso nakrájejte na kousky 2 x 2 centimetry a špek na kostičky 1 x 1 centimetr. V hrnci na větším plameni vypečte špek do křupava a škvarky dejte stranou.
Do rozpáleného tuku vmíchejte kmín a sádlo, snižte plamen a přidejte cibuli. Tu restujte 5 - 10 minu. Potom přidejte maso, opět zvyšte plamen a zprudka ho zarestujte.
Až budete mít masíčko zatáhnuté, plamen snižte na polovinu, přidejte prolisovaný česnek a lžíci sladké papriky a za stálého míchání restujte minutu. Potom přidejte lžíci mouky a restujte další minutu.
Zalijte vývarem nebo vodou (jako vždy, s vývarem je to lepší, ale když není čas, tak není čas...) a přiveďte k varu. Osolte, stáhněte oheň a pod pokličkou duste 30 minut.
Po 30 minutách přidejte škvarky a propláchnuté zelí. Pokud je zelí, které jste koupili nakrájené na moc velké kousky, ještě ho na hrubo nasekejte. Opět přiklopte a duste dalších 30 minut.
Posledním krokem je vmíchat zakysanou smetanu, povařit 3 minuty a případně podle chuti dosolit. A samozřejmě udělat přílohu. My si dali houskový knedlík, ale i karlovarský by byl určitě dobrý. Případně můžete, jak už píšu na začátku, nechat přes noc odležet, guláš má pak naprosto jiný chuťový rozměr.
Jako vždy k takovýmto jídlům radím nalít dobré pivko. Pak už zbývá jen vychutnat si oběd a umřít (na přežrání, hladem, únavou.. jak je libo).
Takže dobrou chuť!
Joo a abych nezapomněla, recept v PDF jsem samozřejmě připravila :).
Žádné komentáře:
Okomentovat