čtvrtek 13. října 2016

Lehce ostrý řepový krém

Tahle polévka vznikla vlastně naprostou náhodou - jednou jsem byla nemocná, dostala chuť na polévku a z nějakého důvodu mě napadlo koupit řepu a udělat krém. Ten den jsem se k tomu nakonec nedostala, takže jsem vařila už v lepší formě a zrovna přišla nálada experimentovat. Řepa má krásně teplou barvu a výraznou chuť, takže na podzim dokáže úžasně zahřát a krémové polévky jsou v tomhle ročním období celkově moje velká láska.


Na tenhle experiment jsem použila:

  • 3 veliké bulvy červené řepy (cca 1 kg)
  • 1 větší šalotka
  • 2 řapíky řapíkatého celeru
  • 1 chilli paprička rawitt
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • Na ozdobení:
    • zakysaná smetana
    • kousíček kozího sýra
    • nasekaná jarní cibulka
    • pro ty, co opravdu rádi pálivé ještě nasekaný kousek chilli papričky


Nejdříve si připravte řepu. Pro uchování co největšího množství chuti a živin řepu nevařím, ale peču. Stejně jako u řepového carpaccia (což je výhoda - můžete si udělat řepy více a dát si carpaccio jako předkrm nebo lehkou véču) ji zabalte do dvou vrstev alobalu a dejte do trouby rozehřáté na 190°C péct cca na hodinu. Jestli je řepa hotová zjistíte jednoduše propíchnutím špejlí nebo vidličkou.

V hrnci rozpalte trochu olivového oleje, vsypte nakrájenou šalotku a chvilku opékejte. Až začne zlátnout, přidejte na kousky nakrájený řapíkatý celer a nasekanou chilli papričku. Zarestujte asi 5 minut, přidejte na kousky nakrájenou řepu, promíchejte a vlijte trochu vývaru. 

Nechte chvíli podusit vše společně, stáhněte z plotny a rozmixujte úplně do jemna ponorným mixérem. Rozmixovanou řepu vraťte na plotnu, vlijte zbytek vývaru a povařte ještě cca 10 minut. Osolte, opepřete a můžete podávat.


V misce ozdobte lžící zakysané smetany, kouskem kozího sýra (pokud máte), nasekanou cibulkou v případě, že na Vás polévka není dostatečně ostrá, přidejte si trochu na jemno nasekané chilli papričky. Já na extra ostré jídlo nejsem, takže ostrost je opravdu jenom lehká, pro zahřátí a zajímavou chuť. Případně si do polévky můžete ještě nakapat trochu citronové šťávy, získáte tak ultra-zajímavou pálivo-kyselu chuť.

Nechte se unést tou krásnou červenou barvou a zahřejte se skvělou podzimní polévkou v těchto sychravých dnech. Já Vám jako vždy přidávám ještě PDF recept a přeji dobrou chuť!

Vaše Leontýna




Žádné komentáře:

Okomentovat