Popravdě bych se hovězím na červeném zvládla stravovat asi každý den a proto se snažím vymýšlet nové a nové variace, abych nedělala každý víkend pořád dokola Boeuf bourguignon. Tentokrát jsem se rozhodla udělat guláš provoněný italskou chutí. Původně ten nápad vznikl kvůli snaze vytvořit chléb, který jsme si dávali v Itálii a dokázala jsem si představit, jak by to k němu ladilo. Chléb muselo zastoupit bramborové pyré, protože se prostě nikomu vždy v kuchyni nedaří a chléb dopadl "trochu" jinak, než jsem si původně představovala :D.
Na tři porce jsem použila:
- 1 cibule
- 1 plechovka (400 g) rajčat
- sklenka suchého červeného vína (150 - 200 ml)
- 300 g předního hovězího masa
- 1 žlutá paprika
- 2 větvičky rozmarýnu
- velká hrst oliv
- stroužek česneku
- 1 lžička rajského protlaku
- 1 lžička papriky (můžete použít pálivější papriku nebo půl na půl sladkou + pálivou)
- hrnek vývaru
- olivový olej
- sůl
- pepř
Cibuli nakrájejte na drobno a v hrnci se silným dnem rozpalte 2 lžíce olivového oleje. Na oleji opečte cibuli pomalu do zlatova, sundejte z plotny a nechte cca 10 minut dojít do tmavší barvy.
Mezitím si nakrájejte maso na cca 2 centimetrové kostky, omyjte papriky a nakrájejte na 1 - 2 centimetry velké špalíčky a olivy napůl.
Hrnec s cibulí vraťte na sporák, pořádně rozpalte, přidejte maso a nechte zatáhnout ze všech stran. V případě, že děláte větší množství v menším kastrolu, doporučuji maso dělat po částech, aby se Vám nezačalo dusit.
Až budete mít zatáhnuté všechno maso, zasypte ho paprikou a minutku za stálého míchání zarestujte. Potom přidejte lžičku protlaku a zase nechte minutu zarestovat. Osolte a opepřete. Přidejte na drobno nakrájený rozmarýn, vlijte skleničku vína a nechte ho většinu vyvařit. Po vyvaření vlijte vývar tak, aby bylo maso ponořené, případně dolijte vodou (nebo použijte jenom vodu). Stáhněte oheň a nechte pomalu dusit pod poklicí cca hodinu, než maso změkne. Občas promíchávejte a kontrolujte. V případě potřeby dolijte tekutinu.
Po hodině přidejte nakrájenou papriku, rozpůlené olivy, prolisujte česnek a podle potřeby dochuťte solí a pepřem a nechte ještě podusit cca 20 minut. Teď už můžete podávat, bramborové pyré můžu určitě doporučit, ale chybu určitě neuděláte s ciabattou, natož domácí :).
Tady to máte ještě v PDF a přeji dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat