O víkendu jsem se pustila do cizrnových orgií. O tom ale až příště. Než pro Vás připravím recept na domácí hummus, rozhodla jsem se začít příspěvkem o domácí pastě tahini (narazíte na název tahini, tahina nebo i tehina, na středním východě se můžete setkat ještě s jinými názvy jako třeba tchina). Tu si samozřejmě můžete koupit, ale vzhledem k tomu, že je domácí výroba TAK STRAŠNĚ jednoduchá, je škoda nevytvořit si jí doma, protože domácí suroviny jsou nejlepší. A také Vás cenově vyjde asi tak na polovinu a to se také vyplatí.
Potřebujete jen 3 ingredience:
- 200 g sezamu (já použila loupaný, především proto, že mi pak byla nejsympatičtější barva výsledné pasty, neloupaná semínka si ale zachovají více živin)
- 60 ml panenského olivového oleje
- sůl
Sezam jsem mimochodem koupila v Liberci, v obchodě Jo-Bio. Mají tady relativně velký výběr v bezobalové části obchodu. Výhodou je jednak to, že si koupíte jenom tolik zboží, kolik opravdu potřebujete a nemáte doma zbytečné zásoby. Hlavně ale zbytečně nezatěžujete planetu obalem, který doma vyhodíte (dost často hned po příchodu z obchodu, protože si stejně nakoupené zboží přesunete do nějaké dózy, či hned spotřebujete). A nemalou výhodou je i to, že si nakoupíte zboží v bio kvalitě za mnohem nižší cenu, protože se ušetří právě za balení menších dávek produktu. Stačí tedy vzít dózičku a nechat si navážit tolik, kolik zrovna potřebujete.
Teď ale zpět k pastě. Nejdříve je potřeba si opražit sezam. Na plech vyložený pečícím papírem rozložte sezam v rovnoměrné vrstvě a dejte do trouby rozpálené na 170°C. Pečte 7 minut, ale po pěti a šesti raději zkontrolujte, jestli se Vám sezam nepřipaluje. Semínka jsou malinká, takže se může spálit ani nevíte jak a Vaše trouba může péct úplně jinak, než ta moje.
Po prvních sedmi minutách a prohrábnutí |
Po sedmi minutách ho pořádně prohrábněte, aby se semínka promíchala, opět rovnoměrně rozložte a dejte péct na dalších sedm minut. Opět raději kontrolujte. Po sedmi minutách byste měli mít sezam krásně zlatý, pokud ne, tak ještě na minutku vraťte do trouby.
Opražený sezam dejte do mixéru a na nejvyšší rychlost mixujte asi minutu na sucho. Po minute přilijte asi polovinu olivového oleje a mixujte společně. Až budete mít promíseno, vlijte i druhou polovinu a umixujte do hladka. Teď už byste měli mít pastu, co se týče konzistence hotovou a stačí už jen podle chuti dosolit. Soli není potřeba přidávat nějak extra hodně, bude stačit asi polovina lžičky, to už nechám na Vaší chuti.
Pastu využijete jednak tedy do hummusu, ale také si jí můžete namazat na chléb, místo burákového másla, hodí se na máslové sušenky nebo i crackery, do různých omáček, polévek, do moučníků při pečení... Nebo jí můžete třeba i ujídat jako nutellu. Rozhodně je to zdravější verze. Vlastně je docela dost zdravá. Obsahuje vitamíny E, řadu vitamínů ze skupiny B, různé minerály jako fosfor, hořčík, železo, draslík, vápník a zinek a pokud Vás trápí nezdravé vlasy nebo nehty nebo dokonce chcete zhubnout, taky je doporučovaná. Když jí sníte kilo, tak sice asi nezhubnete, ale rozhodně přiberete méně, než po kile nutelly :D.
Jsem zvědavá, jestli jste se do pasty pustili a jestli někoho oslovila tak, že ji třeba při mlsání vymění za nutellu?
Každopádně doporučuji vyzkoušet, tuplem pokud si doma děláte hummus. Tenhle recept je tak jednoduchý, že si ho asi zapamatujete ikdyž nebudete chtít, ale jak už je zvykem, raději přidám PDF recept.
Dobrou chuť a zase příště. Vaše Leontýna.
Žádné komentáře:
Okomentovat