Že miluji jídla na víně, obzvláště červeném, jste si už asi stihli všimnout. Dělám je relativně často a obzvláště, když je nějaká významná událost, máme návštěvu nebo si prostě chceme pořádně pochutnat. První co mě napadne je většinou hovězí nebo jiné červené maso, tentokrát jsme ale chtěli něco jiného. V tu chvíli jsem si vybavila, že téměř dva roky zpátky jsem dělala výborného králíka, kterým se nacpal dokonce i můj synovec, který mi většinou do jídla jen tak dloubne.
- polovina králíka
- 2 velké mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru (cca 50 g)
- menší petržel
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- plechovka krájených rajčat (400 g)
- velká hrst černých oliv
- 150 ml červeného vína (+ pro zabavení kuchařky při čekání a k podávání)
- olivový olej
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- čerstvě mletý pepř
- pár snítek tymiánu
- sůl
- perželka
Nejdříve je potřeba vykostit králíka. Uznávám, že zrovna u tohoto masa je to trochu opruz, ale kosti použijete na vývar a králíka využijete na plno. Maso nakrájejte na menší kousky a zatím schovejte do lednice. Kosti dejte společně s celerem, petrželí, jednou mrkví, cibulí, bobkovým listem a kuličkami pepře a nového koření do hrnce a zalijte vodou. Pokud máte papiňák, vařte po zahřátí asi 45 minut, pokud vaříte v klasickém hrnci, budete potřebovat 2 hodinky.
Teď už máte hotový vývar a nic Vám nebrání pustit se do přípravy králíka. Nezapomeňte si ho vyndat včas, aby chudák nedostal teplotní šok. Než si zvykne na pokojovou teplotu nakrájejte si nadrobno mrkev, cibuli i česnek a olivy na poloviny.
Králíka nasolte, opepřete a na olivovém oleji orestujte ze všech stran dozlatova. Přidejte mrkev, cibuli, česnek, větvičky tymiánu a asi tak pět minut zarestujte.
Teď přichází moje oblíbená část - zalévání vínkem. Jednu skleničku do hrnce, druhou do ruky. Promíchejte, nechte zredukovat alkohol a přimíchejte rajčata a olivy. Teď přichází na řadu vývar, který jste si vytvořili na začátku - půl litru ho přidejte ke králíkovi, přiklopte pokličkou a duste na malém plameni 45-60 minut (občas promíchejte, zkontrolujte, ochutnejte a jinak nechte žít vlastním životem).
Podávejte až budete mít zredukováno - omáčku chceme, ale nechceme se v ní utopit. Na talíři posypte petrželkou (samozřejmě být nemusí, ale já mám trochu toho zeleného ráda - ikdyž na focených porcích jsem si všimla, že stále leží nasekaná na prkénku až když byla polovina snědená :D).
Podávejte určitě se skleničkou dobrého červeného vína. Jako přílohu doporučuji brambory, pyré nebo bílé pečivo, které můžete obohatit o bylinkové máslo. Já zvolila domácí ciabatty.
Tak Vám tedy přeji dobrou chuť, recept v PDF přidám co nejdříve :).
Vaše Leontýna.
Žádné komentáře:
Okomentovat