úterý 15. listopadu 2016

Králík dušený na červeném víně

Že miluji jídla na víně, obzvláště červeném, jste si už asi stihli všimnout. Dělám je relativně často a obzvláště, když je nějaká významná událost, máme návštěvu nebo si prostě chceme pořádně pochutnat. První co mě napadne je většinou hovězí nebo jiné červené maso, tentokrát jsme ale chtěli něco jiného. V tu chvíli jsem si vybavila, že téměř dva roky zpátky jsem dělala výborného králíka, kterým se nacpal dokonce i můj synovec, který mi většinou do jídla jen tak dloubne. 

Zavzpomínala jsem tedy a z těchto ingrediencí vytvořila nedělní večeři pro dva:
  • polovina králíka
  • 2 velké mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru (cca 50 g)
  • menší petržel
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • plechovka krájených rajčat (400 g)
  • velká hrst černých oliv
  • 150 ml červeného vína (+ pro zabavení kuchařky při čekání a k podávání)
  • olivový olej
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • čerstvě mletý pepř
  • pár snítek tymiánu
  • sůl
  • perželka
Nejdříve je potřeba vykostit králíka. Uznávám, že zrovna u tohoto masa je to trochu opruz, ale kosti použijete na vývar a králíka využijete na plno. Maso nakrájejte na menší kousky a zatím schovejte do lednice. Kosti dejte společně s celerem, petrželí, jednou mrkví, cibulí, bobkovým listem a kuličkami pepře a nového koření do hrnce a zalijte vodou. Pokud máte papiňák, vařte po zahřátí asi 45 minut, pokud vaříte v klasickém hrnci, budete potřebovat 2 hodinky.

Teď už máte hotový vývar a nic Vám nebrání pustit se do přípravy králíka. Nezapomeňte si ho vyndat včas, aby chudák nedostal teplotní šok. Než si zvykne na pokojovou teplotu nakrájejte si nadrobno mrkev, cibuli i česnek a olivy na poloviny. 

Králíka nasolte, opepřete a na olivovém oleji orestujte ze všech stran dozlatova. Přidejte mrkev, cibuli, česnek, větvičky tymiánu a asi tak pět minut zarestujte. 

Teď přichází moje oblíbená část - zalévání vínkem. Jednu skleničku do hrnce, druhou do ruky. Promíchejte, nechte zredukovat alkohol a přimíchejte rajčata a olivy. Teď přichází na řadu vývar, který jste si vytvořili na začátku - půl litru ho přidejte ke králíkovi, přiklopte pokličkou a duste na malém plameni 45-60 minut (občas promíchejte, zkontrolujte, ochutnejte a jinak nechte žít vlastním životem).

Podávejte až budete mít zredukováno - omáčku chceme, ale nechceme se v ní utopit. Na talíři posypte petrželkou (samozřejmě být nemusí, ale já mám trochu toho zeleného ráda - ikdyž na focených porcích jsem si všimla, že stále leží nasekaná na prkénku až když byla polovina snědená :D). 

Podávejte určitě se skleničkou dobrého červeného vína. Jako přílohu doporučuji brambory, pyré nebo bílé pečivo, které můžete obohatit o bylinkové máslo. Já zvolila domácí ciabatty.
Tak Vám tedy přeji dobrou chuť, recept v PDF přidám co nejdříve :).

Vaše Leontýna.


Žádné komentáře:

Okomentovat