Venku začíná být zima, ani ne za dva měsíce jsou Vánoce (jupí!) a je třeba začít po všech těch letních dietkách začít pořádně jíst, ať nás to s prvním sněhem neodfoukne.
No dobře, žádné diety se u nás nedržely, přesto chutě a potřeba mlsat s přicházející zimou roste. Na banánový chlebíček jsem se chystala už strašně dlouho, ale nějak se mi stále nedařilo vyprodukovat ty správné banány. Vždycky jsem je stihla dříve sníst.. Jednou se tak stalo, že jsem se podívala do mísy s ovocem a podívejme, co se v ní schovává - čtyři krásně přezrálé banány, toho se musí využít. Celkově jsem využila:
- 150 g másla
- 75 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 4 hoooodně zralé banány
- 230 ml podmáslí
- 460 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžičky sody
- 75 g vysokoprocentní čokolády
Celé je to vlastně hrozně jednoduché. Začněte tím, že nasekáte čokoládu na menší kousky a dáte na chvíli do mrazáku. Ve jedné mističce rozmačkejte vidličkou banán a ve druhé vyšlehejte máslo s cukrem. Přidáme banány a podmáslí.
Oddělíme žloutky od bílků a žloutky vmícháme do tekuté směsi. Z bílků ušleháme sníh a stěrkou také vmícháme.
Ve další mystičce metličkou promíchejte mouku s práškem do pečiva a sodou. Díky tomu, že ji promícháte metličkou nemusíte prosívat přes sítko, nakypříte ji takto. Přidejte tekutou směs a stěrkou vše propojte.
Nakonec přidejte ještě čokoládové kousky a přelijte do máslem vymazané formy, pokud ji nemáte nepřilnavou, tak kromě másla použijte i pečící papír, ušetříte si tím možná nějaké nervy.
Pečte v horkovzdušné troubě na 180°C, po půl hodině snižte teplotu o 10°C a pečte ještě cca 20 minut. Průběžně kontrolujte špejlí konzistenci. Raději kontrolujte, jestli moc netmavne, přecijen každá forma peče jinak.
Ještě malé doporučení k servírování. Manželovi chutnal tak, jak je, ale já chtěla něco výraznějšího. Plátky jsem tedy polila trochou javorového syrupu a chuťˇ vygradovala do jiné dimenze...
Tady ještě jako vždy recept v PDF a já Vám přeji dobrou chuť! Vaše Leontýna.
Žádné komentáře:
Okomentovat