Obvykle ho dělám s jablky, ale tentokrát jsem volila hrušky. Tyhle dvě ingredience můžete kdykoli zaměnit nebo nakombinovat :). Potřebovala jsem:
- Na koláč:
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¾ lžičky skořice
- 3 hrušky
- 100 g másla + 1 lžíce
- 150 g cukru + 1 lžíce
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- Na drobenku:
- 3 lžíce hrubé mouky
- 90 g přírodního cukru
- ½ lžičky skořice
- 3 lžíce studeného másla
- 70 g vlašských ořechů
Rozehřejte troubu na 180°C a vrhněte se do přípravy. Nejdříve si připravte drobenku a ořechy. Na drobenku promněte mouku s přírodním cukrem, skořicí a máslem. Poté přimíchejte ještě na hrubo nalámané ořechy a máte hotovo.
Hrušky rozčtvrťte, oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte lžíci másla a nechte v ní rozpustit lžíci cukru. Přisypte hrušky a společně povařte asi 5 minut na mírném plameni.
Mouku prosejte s práškem do pečiva a skořicí. Ve vedlejší míse vyšlehejte máslo s cukrem, jedno po druhém přišlehejte vejce a po lžících střídavě směs mouky a mléko. Nakonec přimíchejte hrušky a vlijte do formy vyložené pečícím papírem. Rovnoměrně posypte drobenkou, a dejte do trouby.
Celková doba pečení bude 45 minut. Po 25 minutách můžete pro jistotu zakrýt koláč kouskem alobalu, aby se ořechy nepřipálily. Servírujte ideálně teplý s trochou vanilkové zmrzliny nebo šlehačky. Šlehačka je samozřejmě vždycky lepší domácí, ale kupovaná také poslouží a pro sladění chutí jí můžete zaprášit trochou skořice.
Teď už se jen zabalte do deky a nechte koláč, aby polaskal Vaše chuťové buňky. Na pečení si můžete jako vždy vytisknout PDF recept :).
Dobrou chuť, Vaše Leontýna.
Žádné komentáře:
Okomentovat