středa 23. listopadu 2016

Hruškový koláč s ořechovou drobenkou

Juchů, zima je tady. My máme doma už asi dva týdny výzdobu, letos se nám povedlo předběhnout i obchodní centra :D. Zima, to je pro mě hlavně vůně skořice a proto mě napadlo udělat tenhle skvělý, skořicí provoněný koláč s vysoce návykovou ořechovou drobenkou. Recept na tenhle koláč jsem si strašně dlouho chránila na malinkém útržku a pak, když už se útržek skoro rozpadl jsem ho přepsala do svojí kuchařky. Tam jsem si ho teď ulovila a chci se s Vámi podělit.




Obvykle ho dělám s jablky, ale tentokrát jsem volila hrušky. Tyhle dvě ingredience můžete kdykoli zaměnit nebo nakombinovat :).  Potřebovala jsem:


  • Na koláč:
    • 200 g hladké mouky
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • ¾ lžičky skořice
    • 3 hrušky
    • 100 g másla + 1 lžíce
    • 150 g cukru + 1 lžíce
    • 2 vejce
    • 100 ml mléka
  • Na drobenku:
    • 3 lžíce hrubé mouky
    • 90 g přírodního cukru
    • ½ lžičky skořice
    • 3 lžíce studeného másla
    • 70 g vlašských ořechů
Rozehřejte troubu na 180°C a vrhněte se do přípravy. Nejdříve si připravte drobenku a ořechy. Na drobenku promněte mouku s přírodním cukrem, skořicí a máslem. Poté přimíchejte ještě na hrubo nalámané ořechy a máte hotovo.

Hrušky rozčtvrťte, oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte lžíci másla a nechte v ní rozpustit lžíci cukru. Přisypte hrušky a společně povařte asi 5 minut na mírném plameni. 

Mouku prosejte s práškem do pečiva a skořicí. Ve vedlejší míse vyšlehejte máslo s cukrem, jedno po druhém přišlehejte vejce a po lžících střídavě směs mouky a mléko. Nakonec přimíchejte hrušky a vlijte do formy vyložené pečícím papírem. Rovnoměrně posypte drobenkou, a dejte do trouby.
Celková doba pečení bude 45 minut. Po 25 minutách můžete pro jistotu zakrýt koláč kouskem alobalu, aby se ořechy nepřipálily. Servírujte ideálně teplý s trochou vanilkové zmrzliny nebo šlehačky. Šlehačka je samozřejmě vždycky lepší domácí, ale kupovaná také poslouží a pro sladění chutí jí můžete zaprášit trochou skořice. 
Teď už se jen zabalte do deky a nechte koláč, aby polaskal Vaše chuťové buňky. Na pečení si můžete jako vždy vytisknout PDF recept :).

Dobrou chuť, Vaše Leontýna.





Žádné komentáře:

Okomentovat