Tahle indická pochoutka pro mě byla taková malá výzva, pro kterou jsem se rozhodla během pár minut. Na nedělním restaurant day, který pro nás byl již druhý v roli stánkařů, jsme konečně také něco pořádně ochutnali. Vyhnala jsem manžela, ať jde na lov a on přinesl spoousty skvělých ochutnávek. Jednou z nich bylo právě i butter chicken, pro nás oba premiéra a totální láska.
Indická kuchyně je pro mě celkově taková jedna velká neznámá, ale rozhodla jsem se, že je potřeba to napravit a začít se v tomhle směru trochu vzdělávat. Sedla jsem tedy k počítači a začala dělat průzkum. V nepřeberném množství receptů jsem zjistila hlavně jednu věc - na vaření indické kuchyně je potřeba veliké množství koření. Než abych obíhala půlku Liberce, zašla jsem rovnou do Kouzla koření v Pražské ulici. Miluji tu vůni, osobní přístup, krásné balení a obří výběr jak na pečení, tak na vaření - zatím ze zkušeností, cokoliv si přeji, to tady dostanu :). Pak už jenom donakoupit pár dalších surovin, vykostit kuřecí stehna, ze kterých mělo být původně kuře na paprice a začít z těchto ingrediencí kouzlit v kuchyni.
- dvě kuřecí prsa nebo stehna (můžete s kostí i bez kosti - já je měla sice s kostí, ale vykostila, protože nemám ráda "kuře na obíračku" v omáčkách)
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 1/4 lžičky soli
- 1 a půl lžičky středně pálivé maďarské papriky (případně chilli)
- lžička a půl pískavice
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1 a půl lžičky garam masaly
- 1 lžíce česnekovo-zázvorové pasty
- lžíce oleje
- 140 g řeckého jogurtu
- 2 lžíce másla
- 1 lžička česnekovo-zázvorové pasty
- kousek skořice vcelku (asi 3 cm)
- 2 semínka kardamonu
- 1 hřebíček
- chilli paprička
- 2-3 zralá rajčata
- 2 lžíce drcených mandlí
- 1/4 lžičky třtinového cukru
- 50 ml smetany ke šlehání
- koriandr na posypání
Na butter chicken musíte dvakrát marinovat. První marináda je jen na dvacet minut a kuře pouze smícháte s 1/2 lžíce citronové šťávy, 1/4 lžičky soli a lžičkou papriky. Co se té papriky týče, tak vybírejte podle chuti a zvyklosti na pálivost. My máme dovezenou z Budapešti sladko-pálivou a víc už bych určitě nesnesla. Za těch 20 minut můžete v klidu připravovat druhou marinádu.
Smíchejte jogurt, olej, lžičku pískavice, 1/4 lžičky kurkumy (tady jsem popravdě trochu podváděla a přidala kari směs, aby byla alespoň ta barva, když jsem zapomněla koupit kurkumu...), 3/4 lžičky masaly a lžíci česnekovo-zázvorové pasty. Tuto pastu může buď koupit (například v tescu) nebo jednoduše vytvořit tak, že nastrouháte/ rozmixujete česnek a zázvor v poměru 1:1. Kuře v první marinádě přesuneme do této a necháme odležet ideálně minimálně 4 hodiny nebo i přes noc.
Někdy v mezičase si připravte rajčata. Nejdříve je třeba je oloupat, což je nejjednodušší, když je na minutku hodíte do vařící vody, pak jde slupka dolů úplně sama. Oloupaná rajčata ještě rozmixujte ponorným mixérem na pyré.
Rozpalte pánev se dvěma lžícemi másla, skořicí, kardamonem a hřebíčkem. Nechte provonět asi minutu a přidejte lžičku česnekovo-zázvorové pasty, překrojenou chilli papričku a pár minut restujte.
Teď přidejte i rajčatové pyré, 1/2 lžičky papriky, 2 lžíce drcených mandlí a 1/4 lžičky třtinového cukru. Nechte 5 minut na mírném plameni a v případě potřeby přidejte maximálně 1/4 hrnku vody.
Mezitím na druhé pánvičce orestujte kuře v marinádě. To po pěti minutkách přidejte k rajčatovému pyré, promíchejte a přidejte zbytek koření - 3/4 lžičky masaly a 1/2 lžičky pískavice. Promíchejte a 2 minutky povařte. Případně můžete samozřejmě koření ještě podle chuti přidat.
Nakonec přidejte 50 ml smetany, promíchejte a můžete podávat. Já jsem podávala s paraboiled rýží, protože jsem zapomněla koupit nějakou vhodnější, ale butter chicken bylo tak dobré, že mi to ve výsledku vlastně ani nevadilo. Na talíři ještě posypte koriandrem (pokud ho tedy máte, pokud ne, svět se nezboří) a pusťte se do toho :). Při vaření se Vám může hodit PDF recept :)
.
Dobrou chuť!
Vaše Leontýna.
Žádné komentáře:
Okomentovat