Konečně jsem zase funkční, po náročném zkouškovém a mám u vaření čas fotit a začít napravovat tu díru tady. Bez jídla jsme se samozřejmě neobešli, takže jsem vyzkoušela nějaké dobroty, něco stojí za to udělat znova, nafotit a podělit se s Vámi, jiná jídla radši vynechám a samozřejmě jsme se neobešli i bez klasik, které tady třeba i jsou.
Jedna klasika, která doteď na blogu nebyla, jsou právě bramborové knedlíky plněné uzeným masem. Bramborové knedlíky obecně už od dětství miluji a těsto jsem mamce ujídala ještě nevařené (když chtěla pomoct při plácání placek, musela dělat výrazně větší várku, protože co bylo na prstech, to se mohlo ujídat, ach ty časy). Když se k tomu přidá ještě dobré uzené maso, pořádně mastná cibulka a hodně (hooodně) zelí, jsem v sedmém nebi. Je to trochu sebevražda a bez půl litru dobrého piva je podle manžela ta dobrota nezpracovatelná. No, možná by se to i dalo, ale člověk by pak nezvládl sníst tolik a to by byla škoda. Než jsem se dopracovala k těm pro nás dokonalým knedlíkům, nastrouhala jsem více brambor, než bych dokázala spočítat. Ale tenhle postup je dle mého nejjednodušší a taky nejchutnější. Jako důkaz bych Vám mohla dát fotku našich nacpaných břuch, ale nechci Vás děsit...
Na 3-4 porce (= 12 knedlíků, takže pro normální lidi 4 porce, ale my se na knedlíky vážně těšili, takže jsme se nacpali do prasknutí...) budete potřebovat:
- 900 g brambor typu C
- 300-350 g uzené krkovice
- 200 g hrubé mouky
- 80 g dětské krupičky
- 1 vejce
- hladká mouka
- sůl
- 3 cibule
- sklenice kysaného zelí
- 4 lžíce sádla
Nejdříve je potřeba uvařit si brambory. Kupte si ideálně opravdu céčka, ten výsledek je potom jistější, než když vezmete jakýkoliv typ. Ono to jde i z jiných, ale takhle je to prostě jednodušší. Pokud Vás nezastihne nepřemožitelná chuť na knedlíky a nepotřebujete je teď hned, uvařte si brambory den předem. Aby se s nimi dobře pracovalo, chce to, aby byly vážně vychladlé a po té době budete mít jistotu.
Další den, případně mezitím, co chladnou brambory, povařte uzené maso. Stačí mu tak 20 minut, ale ať je vcelku a ponořené.
Zatímco se vaří maso, nakrájejte nadrobno cibuli, asi ¼ osmahněte na lžičce sádla v rendlíku a přidejte zelí s trochou nálevu. Snižte plamen, přidejte asi ½ lžičky cukru, osolte a za občasného promíchnutí duste. Před podáváním ochutnejte a případně doslaďte, dosolte.
Maso nakrájejte na drobné kostičky a dejte vařit vodu, až budou knedlíky hotové, už to musí pořádně vřít. Oloupejte brambory a vrhněte se na těsto. Nastrouhejte je na jemném struhadle, přisypte hrubou mouku, krupičku a lžičku soli, vyklepněte jedno vejce a začněte zpracovávat. Nejdříve vidličkou (zapracovat hlavně vejce) a poté ručně, do krásné, jednolité hmoty.
Těsto by nemělo dlouho stát ladem, začne se pak roztékat, tak to chce rychle se pustit do zpracování. Nasypte na vál trochu hladké mouky, těsto rozdělte na 12 kusů, z každého udělejte kuličku a z kuličky placku. V případě potřeby využívejte připravenou mouky, ať nepřilepíte těsto na vál, na ruce, nebo rovnou sebe na vál.
Na placky rozdělte uzené maso a zabalte do finálních knedlíků: placku vezměte do dlaně, nejdříve spojte dva protilehlé "rohy" (ano, i kruh má rohy, alespoň v mojí kuchyni), poté spojte další dva kříže a nakonec ukoulete, dokud se švy neschovají. V případě, že knedlík nějak potrháte, nepropadejte panice. Dírku spojte, znova ukoulete a zacelte. Hotové knedlíky skládejte na připravený talíř nebo prkénko posypané moukou.
Až budete mít vyskládaných všech dvanáct knedlíků, přestěhujte je z prkénka do vařící vody. Stačí je tam opatrně sesunout. Hrnec přiklopte poklicí, aby se voda začala zase rychle vařit. Také je potřeba knedlíky vařečkou odlepit ode dna, buďte u toho opatrní, ať je nepotrháte a tu práci si nezkazíte.
Knedlíky potřebují vařit asi tak 10 minut. Od té doby co teda voda zase začne vařit. Mezitím si připravte tu mastnou, tučnou a hlavně výbornou cibulku. Rozpalte část sádla, vsypte nakrájenou cibuli a osmažte si jí hezky do křupava. Pokud chcete mít knedlíky čím polít, přidejte sádla víc, pokud chcete zdravější (protože ta lžíce sádla to zachrání, že jo) verzi, tak jí tam nedávejte. Pokud nemáte sádlo, tak samozřejmě můžete cibulku udělat třeba na oleji, ale sádlo má plnější chuť.
Hotové knedlíky vyndejte z vody, propíchejte vidličkou, navršte zelí, cibuli, omasťte, nalijte si dobré pivo a užijte si hody. A neplánujte si nic, tohle je takové to správně zabijácké jídlo, vhodné na lazy day.
Tady to máte ještě bodově v PDF, tak si to stáhněte, je tam méně těch řečí okolo a tak...
Každopádně Vám přeji dobrou chuť!
Vaše Leontýna
Žádné komentáře:
Okomentovat