Dlouho tady nebyl žádný burger a to se muselo napravit. Chtěla jsem vyzkoušet nějaký nový, jednak jsem neměla chuť na klasický bacon-cheddar (ikdyž je vlastně stejně nejlepší) a taky jsem chtěla dát něco zajímavého na blog. Přišla chuť na gorgonzolu a přemýšlela jsem, s čím jí tak spojit. V tu chvíli jsem si vzpomněla na výbornou cibulovou marmeládu, co jsme měli v jedné restauraci k variaci sýrů a jak skvěle se k tomu sýru s modrou plísní hodí. Pak už stačilo jen vybrat salát a představa burgříku byla doma. Mimochodem, ta marmeláda se vyvedla až neskutečně dobrá, mám v plánu jí udělat do zásoby a dát jí k vínu na bagetky.
Co jsem tedy všechno použila?
- 2 bulky na burgery
- 400 g mletého hovězího masa
- 50 g gorgonzoly
- hrst rukoly
- 2 červené cibule
- 35 g třtinového cukru
- lžíce másla
- panák (4 lžíce) balzamika
- sklenička suchého červeného vína
- 2 žloutky
- 150 ml slunečnicového oleje
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička octa
- 1 stroužek česneku
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olivový olej
- ponorný mixér a vysoká, úzká nádoba
Začneme tedy tou super marmeládou (pokud už samozřejmě máme hotové bulky), zabere nám totiž asi třičtvrtě hodiny času. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka, rozpalte na pánvi lžíci másla a začněte restovat. Občas promíchejte a čekejte až změkne, takhle fáze zabere asi 5 minut.
Když je cibulka už měkká, přidejte cukr, balzamiko, víno, trochu soli a pepře a na mírném plameni vařte, než se zbavíte veškeré tekutiny. Bude to trvat asi 30 minut. Nezapomeňte občas promíchávat, aby se Vám nepřipálila, to by byla věčná škoda!
Než marmeláda zhoustne, připravte si majonézu. Dělám ultra-rychlou podle Cuketky. Do vysoké, uzké nádoby vlijte 150 ml oleje, přidejte 2 žloutky, 2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžičku octa, vložte ponorný mixér, zapněte na nejvyšší obrátky a pomalu vytahujte, aby se ingredience srazily do konzistence majonézy. Osolte, opepřete a přidejte utřený česnek.
Maso pořádně opepřete, propracujte a rozdělte na dva díly. Já tentokrát použila cca 360 g masa, muž dostal 200 g a já 160 g - stačilo mi to bohatě a on výjimečně nemusel dojíždět. Vytvarujte placky o trošku větší než bulky a uprostřed je nechte trochu nižší, než na krajích.
Rozpalte pánev tak, aby se z ní kouřilo. Maso osolte, potřete olivovým olejem a dejte na pánev. Zprudka opékejte, z každé strany asi 3-4 minuty, podle toho, jak máte maso rádi.
Rozpůlené bulky dejte mezitím na 3 minuty zahřát do trouby (nemusíte, ale je to lepší) a pak je potřete česnekovou majolkou. Na spodní polovinu položte maso, poté plátky gorgonzoly, teplou marmeládu, rukolu a nakonec vrchní polovinu bulky. Propíchněte špejlí (nebo párátkem, pokud Vám všechny špejle zmizí jako mě), abyste měli jistotu, že se krasavec nerozpadne a už si ho můžete užívat!
My jsme k němu měli domácí cibulové kroužky s dipem ze zbytku česnekové majonézy smíchané s trochou zakysané smetany a ultra pálivou omáčkou. A bylo to boží! Ty kroužky chtějí ale ještě přeci jen trochu práce, než budou mít tu čest, aby mohly být i tady na blogu :).
Jo a abych nezapomněla, tady to máte ještě v PDF verzi :).
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat