středa 13. července 2016

Hovězí burger s avokádem


Rozhodování, jaký recept dám po té dlouhé pauze jako první bylo těžké. Nakonec jsem se rozhodla pro tenhle burger. Proč? Protože je jiný, protože je výborný a protože jsem malinko závislá na avokádu. Na dva kousky budete potřebovat:

  • dvě bulky
  • 1/3 okurky
  • 1 rajče (čím zralejší, tím lepší)
  • červenou chilli papričku
  • polovinu limetky
  • čerstvý koriandr
  • olivový olej
  • 400-500 g (mletého) hovězího masa
  • zralé avokádo
  • sůl
  • pepř
Burger není ani na ingredience, ani na přípravu nijak zvlášť náročný. Nejdříve si připravte bulky, recept máte tady. Případně je můžete koupit, ale přijdete o minimálně 50% výsledné chuti. Doporučuji je tentokrát posypat místo sezamu lněným semínkem. Nejen, že to dobře chutná, ale také v téhle kombinaci skvěle vypadá. 

Dále budete potřebovat salsu. Nakrájejte rajčata, okurku i chilli papričku na drobné kousky. Papričky nejdříve přidejte třeba polovinu, každá pálí jinak a nechceme samozřejmě, aby přebila veškeré ostatní chutě. Zeleninu dejte do misky, přidejte nasekaný koriandr, šťávu z poloviny limetky, asi lžíci olivového oleje, osolte, opepřete a promíchejte.

Namelte si maso, případně vybalte polotovar, promněte a vytvarujte do tvaru hamburger. Nezapomeňte, měl by být trochu větší, než houska (při pečení se stáhne) a musí být dostatečně vysoký. Za mě je ideál 1,5-2 centimetry. 

Pomalu můžete rozříznout housky a hodit je zahřát na gril. Pokud už ho máte dostatečně rozpálený, maso osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem, pomažte olivovým olejem a opékejte. Podle toho, jak moc Vám gril hřeje a jak moc (málo) máte rádi maso udělané to bude z každé strany trvat cca 2,5-4 minuty.

Mezitím nakrájejte na plátky avokádo a sundejte z grilu spodní část housek, na každou dejte cca 1/4 salsy a počkejte na maso (nezapomeňte dát stranou z plamene i druhou část). Ve chvíli, kdy jste s masem spokojení, přendejte ho na housku se salsou, poklaďte avokádem a zbytkem salsy. Nakonec přiklopte druhou polovinou bulky a můžete se do toho pustit! 

Jenom takové menší upozornění: tu salsu budete mít všude, tak nezapomeňte (což je beztak základ ke každému burgeru) hromadu ubrousků. V případě, že by Váš jakože fakt hodně rozčilovalo, že je náplň taková trochu víc sypací, můžete si ji umixovat a na burger namazat. Dosáhnete zase trochu jiného výsledku. Tenhle burger jsem objevila v mém milovaném Gurmetu a věřím, že si na něm pochutnáte stejně jako my. Tady máte ještě PDF verzi receptu :).

Šup ke grilu a dobrou chuť Vám přeje Leontýna!

Žádné komentáře:

Okomentovat