Tak jsem přemýšlela, co dnes přidat za recept. Když jsem se po té své dvouměsíční (fuj) pauze vrátila mezi živé, všimla jsem si, že tady ještě není recept na hovězí po burgundsku. Což vzhledem k tomu, že je to podle mě naprosto dokonalé jídlo je velká škoda. Teď se navíc blíží víkend, což znamená, že máte čas vrhnout se na takovou tu časově trochu náročnější kuchyň (která Vám ale na chuti ten čas milionkrát vrátí!).
Jinak podotknu, že pokud znáte jiný recept na tento vyjímečný pokrm, neznamená to, že ten můj nebo ten Váš je špatný. Beauf bourguignon je v tomhle tak trochu jako náš guláš. V každém koutě země, občas dokonce i v každé rodině, se dělá tak trochu jinak. A tak samozřejmě vzniklo spousty a spousty receptů (a každý kuchař má samozřejmě ten svůj, který je jediný správný!). Na dvě pořádné porce budete potřebovat:
- cca 500 g dobrého hovězího masa (já kupuji buď pěknou kližku nebo třeba ořech, záleží, co zrovna řezník má a co mi padne do oka)
- 60 g slaniny v kuse
- 1 malá mrkev
- 1 malá cibule
- 300 - 350 ml výrazného suchého červeného vína (ideálně by samozřejmě mělo být burgundské, já používám Cabernet a když burgundské mám, otevřu ho raději až k jídlu.. Další možností je třeba Bordeaux nebo Chianti - a stejně tak i k jídlu)
- 1 a ½ až 2 šálky hovězího vývaru (případně vody, když teda ten čas vážně není)
- 10 malých bílých cibulek (případně šalotek nebo jarních cibulek s větší hlavičkou)
- 200 g čerstvých žampionů
- 1 lžička rajského protlaku
- 1 stroužek česneku
- 3 snítky tymiánu
- 2 bobkové listy
- snítka petrželky
- máslo
- olivový olej
- mouka
- sůl
- pepř
Ze slaniny odkrojte kůži a nakrájejte ji na kousky asi ½ centimetru silné a 3 centimetry dlouhé. Vhoďte do litru vařící vody a povařit 10 minut. Poté jí sceďte a osušte.
Mezitím si můžete připravit maso, které nakrájejte na větší kostky, mrkev na plátky a cibuli na půlkolečka. Rozpalte si troubu na 230°C.
V hrnci se silným dnem osmahněte na lžíci olivového oleje asi 3 minutky slaninu, dokud nezezlátne. Přendejte ji vedle do misky a hrnec pořádně rozpalte. Do rozpáleného tuku dejte zatáhnout maso. Musí být pořádně osušené a musí mít v hrnci prostor, aby se nezačalo dusit. Takže pokud děláte více porcí nebo nemáte dostatečně velký hrnec, opékejte maso postupně, po pár kouscích. Až bude maso ze všech stran hnědé, přesuňte ho ke slanině.
V hrnci osmahněte ještě nakrájenou cibuli a mrkev, slijte případný přebytek tuku a vraťte slaninu a maso. Promíchejte, osolte ½ lžičky soli a opepřete. Směs rovnoměrně posypte cca 1 lžící mouky a dejte bez pokličky na 4 minuty do trouby. Promíchejte a do trouby vraťte na dalších 4-5 minut. Maso by mělo získat tenkou kůrčičku. Hrnec přendejte na sporák a v troubě stáhněte teplotu na 160°C.
Na maso nalijte jednu velkou sklenici červeného vína, asi 250 ml. Pokud dobrotu nepřipravujete zrovna v sedm ráno, doporučuji sklenici rovnou dolít. Popíjení přípravu urychlí. Teda pokud chcete, nalijte si to víno i v sedm ráno, ale nebudu navádět k alkoholismu, že jo.
Dolijte vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso ponořené. Přidejte lžičku protlaku, prolisovaný stroužek česneku, 2 snítky tymiánu a 1 bobkový list. Hrnec zakryjte poklicí a dejte do trouby. Teď nechte pracovat troubu a užívejte si víno. Nějaké 2 a 1/2 až 3 hodiny se o maso nemusíte vůbec zajímat. Občas ho můžete zkontrolovat, nasát vůni, případně trošinku dolít víno/vývar. Hotové bude, až do něj snadno zapíchnete vidličku.
Když budete mít asi hodinu do konce vaření, je správná chvíle připravit si cibulky. Oloupejte je a v menším hrnci se silným dnem orestujte na lžíci másla a oleje. Pravidelně otáčejte a restujte asi 10 minut. Poté přilijte deci-deci a půl červného vína (může být i bílé, ale když už ho máte otevřené...), přidejte 2 snítky petrželky, snítku tymiánu a polovinu bobkového listu (ideálně v plátěném pytlíku nebo převázaný provázkem, aby se pak bylinky dobře lovily). Takto duste asi tři čtvrtě hodiny, dokud se tekutina nevyvaří.
Žampiony připravte na pánvi. Rozpalte na silném plamenu 2 lžíce másla s jednou lžící oleje a vhoďte na něj žampiony. Pokud jsou malé, nechte je vcelku, pokud jsou větší, rozkrojte je na poloviny, čtvrtiny... Žampiony neustále míchejte a restujte asi 4-5 minut do zlatova.
Ještě je samozřejmě potřeba připravit si přílohu. Mohou to být třeba brambory omaštěné máslem, bramborové pyré, bramborovo-česnekové pyré, dýňové pyré (to je podle mě teda taková slabší příloha zrovna k tomuhle jídlu, ale někdo si to nemůže vynachválit) nebo moje oblíbené celerové pyré. Nebo samozřejmě i něco jiného, tohle je výčet mých top.
Když máte maso hotové, přelijte omáčku přes síto do čistého hrnce. Maso přendejte stranou a zeleninu Buď propasírujte nebo přidejte do omáčky a rozmixujte ponorným mixérem. Omáčku promíchejte a asi minutu ještě povařte. Měla by být opravdu hustá a nechávat povlak na lžičce. Pokud je příliš řídká, tak jí zredukujte varem, pokud příliš hustá, zřeďte pár lžícemi vývaru nebo vody. Vraťte maso do omáčky a promíchejte. Do omáčky můžete rovnou přidat i cibulku a žampiony, ale když je dáte navrch, vypadá to efektněji (a také můžete vynechat, když některý ze strávníků třeba nerad houby). Povaříme ještě 2 minutky a můžeme podávat. Dozdobení pár snítkami petrželky nejen dobře vypadá, ale i dobře chutná.
Ještě podotknu, že doba přípravy Vás nemusí děsit. Jídlo si klidně můžete připravit den předem, schovat do ledničky a před podáváním čtvrt hoďky povařit. Také můžete podávat takovým ,,rodinným" způsobem, kdy maso se zeleninou nandáte na velkou předehřátou mísu, vedle dáte přílohu a necháte každého, aby se sám obsloužil. No, nezbývá než přidat recept v PDF a popřát Vám dobrou chuť!
No a já jdu asi plánovat, kdy si tuhle mňaminu uvařím, protože při psaní receptu a procházení fotek jsem na to dostala zase naprosto šílenou chuť...
Žádné komentáře:
Okomentovat