sobota 16. července 2016

Toastový chléb

Přesto, že toastový chléb je jediné pečivo, které ještě dobrovolně kupuji v obchodě, bylo potřeba vyzkoušet ten domácí a porovnat rozdíl. No, rozdíl tam je a pořádný. Domácí toastový chléb mnohonásobně více nasytí, má výraznou máslovou chuť a mnohem lepší konzistenci (obzvlášť třeba u francouzských toastů, kdy se nám ve vejci nerozmočí).
Musím podotknout, že tahle porce byla pro dva lidi. Trochu jsem nás přecenila, ten jeden sendvičový by bohatě stačil.. Není to kupované a ošizené, no :).



Není nijak zvlášť složitý, asi jako jakékoli jiné bílé pečivo. Jenom je potřeba, stejně jako u bulek, správně vytvarovat kuličky, aby těsto vykynulo do požadovaného tvaru. Já mám chlebovou formu ve velikosti cca 30 x 11 x 7 cm (délka x šířka x výška) a dávka do ní vyšla tak akorát. Budete potřebovat:

  • 50 g změklého másla
  • 450 ml vody
  • 30 g čerstvého droždí
  • 750 g hladké mouky + na podsypání
  • zarovnaná lžíce soli
  • olej na vymazání formy
Do nádoby robota nebo domácí pekárny nalijte vlažnou vodu, rozdrobte droždí, vsypte mouku, lžíci soli a nakonec přidejte změklé máslo. Na oblíbený program míchejte asi 10 minut, než bude těsto hladké. 

V případě, že těsto zpracováváte ručně, dejte nejdříve do mísy vodu a droždí. Smíchejte mouku se solí a postupně je s vodou vypracujte vařečkou v těsto. Nakonec vmíchejte i změklé máslo, dokud nebude těsto hladké, bez hrudek. 

Těsto nechte na lince posypané moukou zrát asi půl hodiny pod utěrkou. Po půl hodiny z něj vypracujte váleček a ten rozdělte na 8 stejných kousků (proto váleček, bude se vám lépe dělit než třeba kolo). Vymažte formu trochou oleje a začněte tvarovat kuličky. 

Postup, jak správně tvarovat kuličky je již i s fotopostupem u bulek na burgery, tak Vám ho sem už jenom okopčim. Každý díl vezměte do ruky a roztáhněte do čtverce. Placku položte vlhkou stranou na dlaň a směrem doprostřed ohýbejte rohy, dokud Vám nikde nic nepřečuhuje. Teď už jen dotvarujte hezkou kuličku a vyskládejte do formy na biskupský chlebíček tak, že ve výsledku bude kuliček 8 na délku a 2 na šířku. Trochu je do formy zamáčkněte a nechte zase kynout, tentokrát asi 45 minut.
Před a po (skládání, kynutí)
Troubu rozehřejte na 250°C a připravte si nějaké stříkátko s vodou. Buď pokud máte rozprašovač, nebo udělejte třeba dírku do klasického víčka. Já používám rajec láhev. Když máte troubu předehřátou, postříkejte její stěny trochou vody, vložte formu s připraveným chlebem a pečte 3 minuty v páře.

Po 3 minutách snižte teplotu na 180°C a otevřete na půl minutky dvířka (odejde pára a přebytečná teplota. Na sníženou teplotu pečte ještě 30-35 minut, dokud chléb nemá zlatavou barvu. Pak už ho nechte jenom vychladnout na mřížce a můžete si vychutnat skvělou máslovou chuť. 
Chlebík jsem připravovala těsně před spaním, tak na nás ráno už čekal a voněl po celé kuchyni.

My jsme si tenhle chlebík užívali třeba jako součást anglické snídaně, jako francouzské toasty nebo zapečené se sýrem brie, klobáskou a špenátovým salátem. 
Anglická a rovnou do postele.



Ať už se rozhodnete dát si toasty v jakékoli podobě, já Vám jako vždy přeji dobrou chuť a přidávám PDF recept. Leontýna

Žádné komentáře:

Okomentovat