středa 10. srpna 2016

Dýňové rizoto

Musím se přiznat, že ještě tak dva roky zpátky jsem jenom tak nějak z povzdálí věděla, že existuje italské rizoto a že to, co my běžně jíme vlastně rizoto není. Sice mám vzpomínky na rýži se zbytkem kuřete, zeleninou a nakládanou řepou v paměti zaryté z dětství v té nejlepší možné formě, ale přecijen to pravé itelské je pravé. A pravé je vždycky lepší. A navíc se dá dobře jíst s vínem. A víno, to je nejvíc, že jo.

Většinou dělám jenom sýrové a to už jen proto, že tak v 90% případů na něj mám všechno doma, takže ideální jídlo na línou neděli. Ale teď se mi doma válela krásná obří dýně, kterou jsem si koupila na Libereckých farmářských trzích (ten den jsem si tam také koupila dvě obrovské cukety, spoustu kořenové zeleniny, rajčata, 2 krásné svazky kytiček a bůhví, jestli ne ještě něco... Popravdě nechápu, jak jsem to všechno dotáhla domů, jen tak mimochodem). Chtěli jsme si dát rizoto a chtěla jsem zpracovat dýni. Tak jsem se pustila do experimentu, ze kterého vznikla oranžová krémová mňamka.

  • 200 g rýže arborio
  • 400 g dýně hokaido (1⁄4 velké)
  • 50 g cibule
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 500 ml světlého vývaru/ vody
  • 30 g másla
  • 30 g sýru parmezán nebo grana padano
  • 3-4 snítky rozmarýnu
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
Nejdříve si rozpalte troubu na 220°C a připravte dýni. Nakrájejte ji na centimetrové plátky, vyskládejte na plesch, osolte, potřete olivovým olejem a nakonec ještě poklaďte kousky 1-2 snítek rozmarýnu. Pečte assi 30 minut.

Po cca 20 minutách začněte pracovat na rýži. Respektive můžete i později, ale pokud chcete jíst co nejdříve, 20 minut je tak akorát. Na drobno nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na olivovém oleji. Pridejte neomytou rýži. Neomývat ji je opravdu důležité, protože byste vymyli škrob, který zaručí krémovost rizota. Rýži společně s cibulkou asi minutu orestujte a pak zalijte deckou bílého vína (druhou můžete nalít do sebe). Přidejte dvě snítky rozmarýnu, osolte a nechte zredukovat.
Podlijte vývarem a to jenom tak, aby byla rýže sotva ponořená. Na mírném plamenu vařte al dente za neustálého promíchávání. Vždy, když se voda vyvaří, dolijte další. Celkem vařte 20 minut.

Dva měsíčky dýně nakrájejte na menší kousky, které si necháte stranou, a zbytek přesuňte do nádoby, ve které ji rozmixujete. Sýr nastrouhejte najemno.

Rýže by měla mít po dvaceti minutách krémovou konzistenci, ale za žádnou cenu by neměla být tekutá. Přimíchejte máslo, sýr a nakonec dýni. Opepřete, ochutnejte a pokud je potřeba ještě trochu dosolte. Podávejte ozdobené kousky opečené dýně a hoblinkami sýra.
Mimochodem, bude to vypadat jako porce, ze které se nenají ani jeden člověk, ale zdání klame. 

Přeji dobrou chuť a doufám, že Vám tenhle můj experiment bude chutnat stejně jako chutnal nám :).
A abych nezapomněla, PDF máte tady.  










Žádné komentáře:

Okomentovat