Po dlouhé době tady máme něco sladkého. Tenhle koláč vznikl tak, že jsem byla ve své oblíbené Mikyně na kávě. Když si tam dám kávu, tak tomu dortíku prostě neodolám. Jediný problém je vybrat, kterou z těch dobrot zrovna okusit. V jedno slunečné odpoledne to vyhrát citronový koláč. Vypadal (a chutnal) tak dokonale svěže, že odolat nešlo.
Při odchodu jsem ho samozřejmě musela pochválit a bohužel mi bylo řečeno, že jsou sice moc rádi, že chutnal, ale že asi dlouho nebude. Proboha proč? Já ho chci jíst pořád. Příliš velká náročnost přípravy neláká kouzelníky ho tvořit na každý den. No dobře, to je pochopitelné. Tak nezbývalo, než googlit a pokusit se dortík vytvořit doma. Nakonec jsem vhodný recept našla ve francouzštině, přeložila a tvořila. No a teď máte tu dobrotu k dispozici i tady :).
Na mojí koláčovou formu jsem potřebovala:
- 210 g mouky
- 252 g másla
- 3 lžíce oleje
- 4 - 6 lžic ledové vody
- ¼ lžičky soli
- 150 g + 2 lžíce cukru
- 3 vejce
- 2 citróny
- 4 bílky
- 100 g moučkového cukru
- koláčová forma
- flambovací pistole
- 1 kg luštěnin (hrášek, fazole nebo cokoli čím můžete těsto zatěžkat)
Nejdříve si připravte moje oblíbené, klasické křehké těsto. Mouku prosejte do mísy, přidejte 2 lžíce krupicového cukru, sůl, 127 g másla nakrájeného na malé kousky, olej a prsty zpracujte do konzistence ovesných vloček.
Když máte "předtěsto" zpracované, přidejte 4 lžíce ledové vody a těsto podebírejte, dokud není navlhlé. Pokud Vám zůstaly suché kusy, přidejte další lžíci. Těsto zpracujte (opět se snažte jen prsty) do hladké konzistence a pak přejděte na frezáž.
Pokud jste již ''se mnou" nějaký sladký koláč nebo quiche dělali, frezáž znáte jako své boty. Na pracovní plochu dejte trochu mouky, na ni položte kouli těsta a hranou dlaně od sebe po kouskách odtahujte, dokud takto nepropracujete celé těsto. Tento krok je důležitý proto, aby se řádně propojila mouka a tuk. Když máte hotovo, těsto zabalte do folie a dejte na 1 - 2 hodiny do lednice (vzhledem k cukru je lepší delší doba).
Rozpalte troubu na 200°C a připravte si korpus. Rozválejte těsto tak, aby bylo malinko větší, než koláčová forma, formu vymažte máslem a těsto do ní přesuňte. Zatlačte ho u krajů a odstraňte co přesahuje. Zmačkejte si pečící papír, znovu ho narovnejte a rozložte na těsto. Na papír vysypte kilo luštěnin a dejte na 9 minut do trouby. Po devíti minutách vyndejte papír s luštěninou a těsto propíchejte vidličkou, aby se nenafukovalo. Takto dopečte dalších cca 10 minut do křupava.
Dávejte pozor, krém nejdřív nechce nic dělat a pak najednou ztuhne během pár vteřin (u mě během natahování se pro foťák :D) |
Mezitím připravte náplň. V pánvičce zahřejte na slabém prameni 125 g másla se šťávou z obou citronů. Zatímco se máslo rozehřívá, metličkou vedle ušlehejte 150 g cukru se 3 vejci. Cukr můžete případně namíchat s tmavým 50:50. Když je máslo rozehřáté, přelijte ho k cukrové směsi, zamíchejte, vraťte do pánvičky a za stálého míchání povařte cca 3 - 5 minut, dokud krém nezhoustne. Takto připravený krém vlijte na upečený korpus a dejte ztuhnout do lednice.
Až krém ztuhle, dozdobte ještě sněhem. Mixérem vyšlehejte z bílků pevný sníh. Ideálně mějte bílky v pokojové teplotě a šlehejte na malé otáčky. Trvá to delší dobu, ale sníh je potom pevnější. Když máte sníh ve stavu velkých bublin, přidejte polovinu cukru, ušlehejte do skoro tuha, přidejte zbytek cukru a vyšlehejte v opravdu tuhý, pevný sníh. Připraveným sněhem koláč dozdobte buď za pomoci zdobícího sáčku nebo ho jenom vyklopte a stěrkou/ vidličkou upravte. Nakonec ho opalte flambovací pistolí a máte hotovo. Teď už zbývá jen užívat si té dokonalé chuti.
Dobrou chuť Vám přeje Leontýna!
Jooo a abych nezapomněla, PDF recept tady :).
Jooo a abych nezapomněla, PDF recept tady :).
Žádné komentáře:
Okomentovat