úterý 20. září 2016

Bezlepkový čokodortík s mořskou solí

Tuhle dobrůtku jsem dělala i na skvělou akci jménem Restaurant day. Jde o událost, kde amatéři a milovníci vaření můžou ukázat trochu toho svého umění. Food festival, kde jsem se postavila ke stánku z druhé strany mě absolutně dostal a nemůžu se dočkat dalšího. Akce se koná jednou za čtvrt roku a to v několika městech, tak si zjistěte, jestli třeba i v tom Vašem.



A teď tedy zpět k receptu, po malém odbočení. Na tenhle čokoládový dezert jsem narazila naprostou náhodou, ale tak strašně mě zaujal, že jsem ho nutně potřebovala vyzkoušet. Recept byl v italštině, ale překladu jsem se nezalekla, s ingrediencemi jsem si jakš takš poradila a teď můžu tuhle dobrotu předat i Vám. 

A co že teda budete potřebovat za ingredience?
  • 220 g syrovátkového sýra (ricotty)
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 82 g cukru
  • 45 g čokoládových kousků
  • 170 g vysokoprocentní čokolády
  • 175 g vajec (cca 3 - 3 a půl)
  • mořská sůl
  • máslo a kakao na vysypání
Nejdříve si ve vodní lázni rozpusťte 170 g čokolády a nechte ji chladnout. 45 g čokolády rozsekejte na kousky a dejte na chvíli do mrazáku - díky tomu se Vám v těstu nerozpadnou.

Troubu si rozpalte na 180°C a připravte si formu. Buď ji celou vymažte máslem nebo vystřihněte pečící papír podle jejího dna a máslem namažte ten a okraje. Celou formu ještě lehce vysypte kakaem.

Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Do této směsi přidejte ricottu, kterou pro zjemnění protlačte přes sítko, rozpuštěnou čokoládu a kukuřičný škrob a promíchejte. Přidejte ještě čokoládové kousky a znovu promíchejte, ideálně stěrkou.

Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a opatrně ho stěrkou vmíchejte do těsta. Takto připravené těsto rozprostřete do formy a dejte na 35 minut péct.

Po upečení koláč vyndejte, nechte vychladnout a před podáváním posypte trochou čerstvě namleté mořské soli. Teoreticky si ho můžete dát i bez soli, ale jakmile jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinak.
Solte ho ideálně co nejkratší dobu před podáváním (ne třeba den předem) - po delší době se chuť soli někam ztrácí.

Každý, kdo tenhle skvost ochutnal, byl naprosto unešený a chtěl hned recept. Tak až bude někdo chtít recept po Vás, nezapomeňte ho odkázat sem :).

Mimochodem, pokud budete mít třeba větší (třeba 250 g) balení sýra, doporučuji navýšit množství všech surovin a užít si, že bude dortíku více, než vyhazovat zbytek...

Tak tedy dobrou chuť! Vaše Leontýna.
Jo a tady ještě PDF recept
Taková menší inspirace - můžete ho sbalit s sebou na tácky a udělat kolegům v práci radost :).

Žádné komentáře:

Okomentovat