středa 28. září 2016

Quiche s rajčaty

Rozhodla jsem se, že je na čase Vás potěšit dalším quichem. Na quichi se mi strašně líbí to, že je výborný jak teplý, tak studený. Tudíž si ho můžete doma udělat jako předkrm, dát si ho k večeři nebo si ho s sebou vzít do práce v krabičce k obědu, ideálně s nějakým dobrým a lehkým salátkem. Nebo ho nechat doma manželovi či dětem, když máte v plánu být celý den pryč a víte, že potřebujete pro strávníky něco, kde je minimální příprava, jinak by to nemuselo dopadnout dobře...


Doma je jasným favoritem sice kozí s lilkem, ale pro dobro blogu jsem usoudila, že je třeba udělat nějaký jiný. Před Restaurant day jsem dělala quche jak divá, abych zkoušela nové kombinace a poté vybrala pár vyvolených na akci. Rajčatový byl jedním z nich a to především proto, že je uplně jiný, než třeba právě kozí. Je v něm jenom jeden bílek, tudíž není po upečení tak nafouknutý a hlavně není vůbec smetanový. Díky kombinaci rajčat, bylinek, oliv a sýru Vám bude možná připomínat pizzu, potažmo celou italskou kuchyni a léto.

Na jeden koláč budete potřebovat:

  • Napůl pečený slaný korpus z křehkého těsta, tedy:
    • 210 g hladké mouky
    • 127 g studeného másla
    • 3 lžíce oleje
    • ¾ lžičky soli
    • ¼ lžičky cukru
  • 1/2 cibule nakrájené najemno
  • olivový olej
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2 snítky tymiánu nebo pár lístků bazalky (případně ½ lžičky sušených bylinek
  • ½ lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 vejce
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce kapar
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička papriky
  • hrstička čerstvých oliv
  • cca 50 g sýru typu parmazán nebo švýcarského
Jak si připravit napůl pečený korpus najdete po kliknutí zde. Nebo si ho tady můžete stáhnout v pdf. Zatímco se Vám bude péct těsto, můžete si připravovat náplň.

Cibuli osmahněte asi pět minut na olivovém oleji. Mela by změknout, začít malinko zlátnout, ale určitě néé hnědnout. Přidejte konzervy rajčat, utřený česnek, bylinky, sůl a trochu pepře. Rajčata můžete použít i čerstvá (zbavená slupky a jadérek), ideálně pokud máte nějaká dobrá, domácí. Ty, co koupíte v obchodech mají málokdy extra výraznou chuť, proto raději používám ta konzervovaná.

Směs duste pod pokličkou pět minut na slabém plameni, po pěti minutách sundejte pokličku, zvyšte plamen a vařte dalších asi 10 minut nebo dokud se nevyvaří veškerá tekutina. Poté stáhněte z plotny a nechte trochu zchladnout.

V míse rozmíchejte vejce, žloutky, na poloviny pokrájené kapary, lžíci protlaku, petrželku a papriku. Přidejte rajčata, pokud je potřeba, tak dosolte a dopepřete. Směs rozprostřete do korpusu, ozdobte olivami, zakápněte lžící olivového oleje a posypte sýrem (na hoblinky nebo nastrouhaným).

Takto připravený koláč dejte péct na 190°C horkovzduch na asi 30 minut (po 25 raději zkontrolujte, třeba máte rychlejší troubu, než já :)). No a to je celé kouzlo. Nezapomeňte na salátek! Pokud si chcete recept stáhnout v PDF, tak jsem ho pro Vás samozřejmě připravila ;). Tak tedy dobrou chuť, vaše Leontýna.

Žádné komentáře:

Okomentovat