pátek 30. září 2016

LIDL FOOD CHALLENGE ve formě Dýňového quiche

Před nějakou dobou jsem se dozvěděla o soutěži pro bloggery, kterou pořádá Lidl. No, co si budem povídat, takový kurz vaření s kuchařem takové velikosti, jako je pan Paulus, by byl jedním ze splněných snů. Takže nezbývalo, než se zamyslet a dát dohromady nějakou halloweenskou dobrotu.


Když se řekne halloween, první co mě napadne je dýně. Když se řekne Leontýna, první co mě napadne je quiche. Ne, teď vážně - sladkých receptů z dýně je spoustu, sama mám některé oblíbené, ale v poslední době mě baví vymýšlet spíše ty slané pochutiny. Minule to bylo rizoto, tentokrát quiche, bůhví, co to bude příště. Předpokládám, že toho bude spoustu, jelikož nastalo krásné dýňové období podzimu.

A z čeho jsem teda quiche tvořila?

  • napůl pečený korpus z křehkého těsta, samozřejmě slanou verzi
  • malá dýně hokaido
  • lžíce másla
  • 3 silnější (cca 0,5 centimetru) plátky uzené krkovice
  • 3 vejce
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce kysané smetany
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • 2 větvičky rozmarýnu
Nejdříve si dle návodu v odkazu vytvořte korpus na quiche a dýňové pyré. Dýni nakrájejte na menší kousky, slupku neodkrajte. Dejte spolu se lžící másla do hrnce, zahřejte a zalijte cca 50 ml vody. Duste pod pokličkou, než dýně změkne a vyvaří se tekutina. V případě potřeby můžete přidat ještě trochu vody. Až dýně změkne, rozmixujte ji na hladké pyré. 

Vejce pořádně rozmíchejte se smetanou i s kysanou smetanou, přidejte cca půl lžičky soli, trochu čerstvě mletého pepře a na špičce lžičky mletého muškátového oříšku. 

Na korpus rozetřete 250 g dýňového pyré, rozprostřete na kousky nakrájené uzené maso, zalijte smetanovou směsí a posypte nasekaným rozmarýnem. 

Troubu rozpalte na 190°C (horkovzduch) a pečte půl hodiny dozlatova. Jako vždy doporučuji ke koláči salátek. Ideálně z čerstvého polníčku, pár rajčat, sušeného tymiánu, balzamika a olivového oleje.


Doufám, že si pochutnáte a držte mi palce v soutěži :). Ať už to dopadne jakkoli, jsem ráda za to, že jsem díky přemýšlení nad dýňovým receptem vymáčkla z hlavy tuhle kombinaci, kterou můžu zařadit do svého a doufám, že třeba i Vašeho, stálého repertoáru :). 

Recept si můžete stáhnout zde! Šup pro dýni, pro zástěru a dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat