Miluju borůvky. Štve mě, že jsou k dostání relativně málo, že stojí celkem dost a že můj muž je línej se mnou jet v létě do lesa je sbírat. Ale to mě neodradí od toho, abych je milovala a jednou za čas z nich něco nevytvořila. Třeba takové čokoládové muffiny s borůvkami jsou pořádná mňamka. Tentokrát jsem ale měla chuť vytvořit něco lehkého, na čem opravdu vynikne chuť čerstvých borůvek.
Občas je v jednoduchosti prostě krása a na tento koláč jsem potřebovala jenom:
- 2 šálky hladké mouky
- 3 lžíce krupicového cukru
- 2/4 lžičky soli
- 170 g vychlazeného másla
- 4,5 lžic oleje
- polovina šálku ledové vody
- 200 g zakysané smetany
- 3 lžíce moučkového cukru
- 250 g čerstvých borůvek
- případně fazole
Z prosáté mouky, krupicového cukru, soli, vychlazeného másla nakrájeného na malé kousky a oleje začněte zpracovávat křehké těsto. Pokud jste zkoušeli můj hruškový koláč nebo tarte tatin, máte s ním už zkušenosti.
Ingredience propracovávejte prsty rukou do směsi ve velikosti ovesných vloček. Až budete mít hotovo přilijte vodu a těsto jakoby zespoda podebírejte, dokud nebude navlhlé celé a zpracujte (opět pouze prsty!) tak, aby bylo hladké a nelepivé.
Nakonec ho vyklopte na pomoučněný vál a postupně propracujte tak, že ho budete po kouskách odtahovat od sebe hranou dlaně. Takto se pořádně propojí tuk s moukou a postup se jmenuje frezáž. Těsto dejte do lednice na minimálně dvě hodiny odpočinout.
Po dvou hodinách si rozehřejte troubu na 200°C. Až budete mít troubu rozehřátou, pusťte se do přípravy koláče. Trouba čeká na koláč, nikdy naopak. Těsto by bylo zbytečně v teple a vzhledem k množství tuku by to nedělalo dobrotu :).
Vytřete si formu máslem a těsto vyklopte na pomoučněnou plochu. Těsto rozválejte na placku asi 3 milimetry vysokou. Položte ji přes formu, vtlačte do rohů a odstraňte přebytečné těsto. Nejjednodušší je položit ho volně přes okraje a přes ty přejet válečkem. Tenhle zbytek můžete schovat do lednice, udělat z něj mini koláčky nebo třeba sušenky :). Pokud máte, zmačkejte v ruce pečící papír, znova ho rozložte, vyložte jím těsto a vysypte na něj na zatěžkání fazole. Pokud je jako já vždy zapomenete koupit, nezoufejte a koláč dejte do trouby tak jak je, jenom ho předem propíchejte vidličkou.
Pokud jste použili fazole, nechte koláč v troubě 8 minut, odstraňte z něj fazole, propíchejte vidličkou a vraťte do trouby na dalších 10 minut. Pokud pečete bez fazolí, nechte ho v troubě rovnou těch 18 minut. Po vyndání by měl být korpus úplně upečený, takže nahnědlý, křupavý, oddělující se od formy.
Pokud jste pekli bez fazolí, mohlo Vám dno trochu vystoupnout. Já ho vždycky prostě stlačím zpět, aby bylo co nejplacatější.. Žádný stres :).
Dejte do mističky zakysanou smetanu a prosejte do ní moučkový cukr. Metličkou smíchejte a stěrkou nandejte na vychladlý korpus. Urovnejte ho, ať to hezky vypadá a na vrch vyskládejte borůvky. Koláč dejte zatuhnout na pár hodin do ledničky a pak už si ho jen užívejte.
Pokud se do něj pustíte, jako obvykle přidávám PDF recept a přeji Vám..
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat