Tak se stalo, že jsem měla doma přebytek špenátu a potřebovala jsem vymyslet, jak ho zpracovat. Po chvíli přemýšlení mě napadlo vyzkoušet z něj udělat domácí pesto a za ten nápad jsem vážně šťastná!
Bazalkové pesto je všeobecně známé a já měla matné tušení, že by šlo udělat pesto i z jiných surovin. Špenát mi připadal na vyzkoušení ideální. A taky byl! Hnedka jsem ho využila jako ideální omáčku k rychlým špagetám (tento týden vlastně již dvakrát...) a suprovou náplň do quiche. Mám v plánu ho při nejbližší možné příležitosti nacpat taky do nějakého sendviče, na bagetku nebo do salátu. Věřte mi, že až ho ochutnáte, napadne Vás spoustu jídel, do kterých se bude skvěle hodit. Hlavně teď, na jaře, kdy takové svěží dobroty přijdou k chuti :).
Na ingredience není nijak náročné, potřebovala jsem akorát:
Na ingredience není nijak náročné, potřebovala jsem akorát:
- 200 g čerstvého špenátu
- cca 220 ml olivového oleje
- 70 g mandlí
- 110 g grana padano
- 2 stroužky česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
Nejdříve pořádně propláchněte špenát a potom ho mixérem nasekejte spolu s olivovým olejem na jemno. Podle toho, jestli máte jenom tyčový, tak v nějaké vysoké nádobě nebo pokud k němu máte i nádobku se sekáčkem, tak přímo v ní. Špenát přidávejte s olejem postupně, abyste mixér neudusili.
Až bude špenát na "kašičku", přidejte mandle, na jemno nastrouhaný sýr a česnek. Co se mandlí a česneku týče, mandle jsem vhodila celé a neloupané a česnek jen rozmáčkla a nakrájela na menší kousky. Takhle jsem mixovala cca 5 minut na nejvyšší výkon, než jsem byla spokojená s výsledkem. Pokud máte mixér méně výkonný, raději mandle nasekejte předem a česnek nastrouhejte nebo propasírujte. A hlavně neberte jako jasnou věc, že mají být dva stroužky. Každý česnek je jinak silný, každý stroužek jinak velký.. Musíte přidávat podle chuti, raději opatrně :). Nakonec dosolte a opepřete.
A to je všechno! Je to opravdu otázka čtvrt hodiny a pak už jen vymýšlet využití pro tuhle dobrotu..
Skvělé jsou těstoviny - uvařte oblíbený druh "al dente", slijte a na sporáku vmíchejte pesto. Nandejte na talíř a posypte hoblinkami parmazánu. |
A rychle se do nich pusťte, než Vám je někdo sní :). |
Nebo ho přidejte do quiche, v tenké vrstvě pod vaječnou směs. |
Až vyzkoušíte, pochlubte se s Vaším způsobem využití, budu ráda za zpětnou vazbu :). Určitě si pochutnáte, takže..
...dobrou chuť!
Leontýna :)
PS: tady máte PDF recept na uložení :)
Žádné komentáře:
Okomentovat