Minulý víkend jsem dala na instagram fotku svojí snídaně s komentářem ,,Tak teď mi řekněte, co je lepšího, než dát si k snídani čerstvé domácí pečivo?". Na stejnou otázku se ptám i tady a teď Vás.. Podle mého názoru nic, samozřejmě, když je to pečivo dobré :).
Francouzské pečivo mám spojené hlavně se sladkým pečivem nebo s křupavými bagetkami. Tu zuby lámající a chuťové buňky okouzlující křupavost u těchto bulek sice nenajdete, ale s máslem k snídani a to ať už nasladko nebo naslano s nimi určitě radost (sobě i ostatním) uděláte.
Mám v plánu je brzy vyzkoušet také jako základ na hamburger a pevně věřím tomu, že jsem možná konečně našla ty moje favority! Uvidíme, jak budou reagovat na mastnotu, ale už když jsem je cítila, burger mi vysvitl na mysli a myslím, že tentokrát to už vyjde :). Každopádně se brzy těšte na reference a samozřejmě upravenou verzi (tohle by byli miniaturní a ne úplně praktické burgery). (Aktualizace: Bulky na burgery fungují opravdu skvěle a po rozkliknutí se dostanete k upravenému postupu)
Mám v plánu je brzy vyzkoušet také jako základ na hamburger a pevně věřím tomu, že jsem možná konečně našla ty moje favority! Uvidíme, jak budou reagovat na mastnotu, ale už když jsem je cítila, burger mi vysvitl na mysli a myslím, že tentokrát to už vyjde :). Každopádně se brzy těšte na reference a samozřejmě upravenou verzi (tohle by byli miniaturní a ne úplně praktické burgery). (Aktualizace: Bulky na burgery fungují opravdu skvěle a po rozkliknutí se dostanete k upravenému postupu)
V receptu se držím Vaňkova postupu, ale doplňuji ho tady o postup při zpracování bulek jako takových. Ten v knížce nijak rozebraný není a né každému potom vyjdou ty krásné, vysněné, na pohled okouzlující bulky. Na 12 bulek budete potřebovat:
- 280 ml mléka
- 15 g čerstvého droždí
- 50 g změklého másla
- 450 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 15 g cukru krupice
- hladká mouka na podsypání
- mléko na potření
Začněte tím, že si ohřejete mléko. Můžete buď v mikrovlnce nebo na sporáku, ale pozor, chcete dosáhnout jenom vlažného mléka, ne horkého. Proto já raději volím sporák, kde si teplotu ohlídám. Až budete s teplotou spokojeni, přelijte si mléko do mísy, ve které budete těsto zpracovávat nebo do pekárny či robota.
Do mísy nejdříve rozdrobte droždí, poté prosejte mouku, přidejte cukr, sůl a změklé máslo. Pokud pracujete ručně, doporučuji nejdříve smíchat mléko s droždím, poté postupně prosévat a vmíchávat mouku se solí a cukrem a nakonec vmíchat máslo. Pokud používáte pomocníka, dejte tam v uvedeném množství vše najednou a nechte ho pracovat asi 10 minut. ve výsledku byste měli mít hladké těsto.
Takto připravené těsto dejte na pomoučněnou pracovní plochu, vytvarujte do tvaru bochánku, přikryjte utěrkou a nechte kvasnice, ať kouzlí. Těsto by mělo po asi hodině zdvojnásobit svůj objem. Z vyzrálého těsta vytvarujte váleček, rozdělte ho na 12 dílů a pusťte se do tvarování bulek.
"bulky" před zpracováním |
Tvarování bulek je tady stěžejní záležitostí. Když nebudete tvarovat správně, bulky se Vám nikdy nepovedou podle představ, pokud ale dodržíte postup, tak Vás čeká milá odměna :). A nebojte, nic na tom není a je to jediné, co Vám může krásné bulky pokazit :).
Každý díl si vezměte do dlaně a roztáhněte do čtverce. Jednu stranu budete mít sušší, jednu vlhčí (jakoby čerstvější těsto - je to právě z toho roztáhnutí, nemáte na vrchu tu část, která při kynutí vyschla). Těsto obraťte vlhkou částí směrem do dlaně a zahýbejte rohy do středu. Postupně, každý růžek, co Vám vznikne, ne jen ty čtyři základní. Takto postupujte, dokud Vám nikde nic nebude přečuhovat a ukoulejte pravidelnou kuličku, kterou položte na plech spojem dolů. Nezapomeňte mezi jednotlivými bulkami dělat dostatečné mezery a zpracujte takto postupně všechny bulky.
Tento postup doporučuji při tvoření jakýchkoliv bulek, výsledek bude vždy lepší, než když pouze "ukoulíte" bez toho zamotání předtím. Takto se Vám bulky nikde neroztečou a udrží si svůj pěkný tvar. Až budete mít všechny hotové, nařízněte je uprostřed do kříže - ideálně pilkovým nožem, abyste je nepotrhali. Pokud nemáte, použijte alespoň nějaký hodně ostrý nůž. Přikryjte plech utěrkou a nechte ještě půl hodinky kynout, měly by opět zdvojnásobit svůj objem.
Bulky na začátku kynutí... |
...a těsně než šly do trouby |
Rozehřejte troubu na 200°C a vykynuté bulky potřete mlékem. Vložte pekáč do trouby, bulky pečte 15 minut a poté nechte vychladnout na mřížce. A je hotovo. Teď už jen rozšifrovat dilema, zda si je dát nasladko s džemem či medem nebo obložené naslano. Každopádně doporučuji vyhnout se pomazánkovým máslům a margarínům a raději sáhnout po klasickém másle. I s trochou nepohodlnosti s rozmazáváním se to vyplatí, protože máslovou chuť bulek chcete podpořit. Věřte mi :).
Ještě pořád si je stíháte udělat na zítřejší snídani, tak tady máte recept v PDF a šup do kuchyně :). Já v ní zrovna tvořím domácí toastový chléb, také podle Vaňka, tak se s Vámi třeba příště podělím o něj.
Dobrou chuť!
Leontýna
Žádné komentáře:
Okomentovat