pátek 8. dubna 2016

Petits pains au lait aneb francouzské bulky podle Vaňka

Minulý víkend jsem dala na instagram fotku svojí snídaně s komentářem ,,Tak teď mi řekněte, co je lepšího, než dát si k snídani čerstvé domácí pečivo?". Na stejnou otázku se ptám i tady a teď Vás.. Podle mého názoru nic, samozřejmě, když je to pečivo dobré :).  


Francouzské pečivo mám spojené hlavně se sladkým pečivem nebo s křupavými bagetkami. Tu zuby lámající a chuťové buňky okouzlující křupavost u těchto bulek sice nenajdete, ale s máslem k snídani a to ať už nasladko nebo naslano s nimi určitě radost (sobě i ostatním) uděláte.
Mám v plánu je brzy vyzkoušet také jako základ na hamburger a pevně věřím tomu, že jsem možná konečně našla ty moje favority! Uvidíme, jak budou reagovat na mastnotu, ale už když jsem je cítila, burger mi vysvitl na mysli a myslím, že tentokrát to už vyjde :). Každopádně se brzy těšte na reference a samozřejmě upravenou verzi (tohle by byli miniaturní a ne úplně praktické burgery). (Aktualizace: Bulky na burgery fungují opravdu skvěle a po rozkliknutí se dostanete k upravenému postupu)

V receptu se držím Vaňkova postupu, ale doplňuji ho tady o postup při zpracování bulek jako takových. Ten v knížce nijak rozebraný není a né každému potom vyjdou ty krásné, vysněné, na pohled okouzlující bulky. Na 12 bulek budete potřebovat:
  • 280 ml mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 50 g změklého másla
  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 15 g cukru krupice
  • hladká mouka na podsypání
  • mléko na potření
Začněte tím, že si ohřejete mléko. Můžete buď v mikrovlnce nebo na sporáku, ale pozor, chcete dosáhnout jenom vlažného mléka, ne horkého. Proto já raději volím sporák, kde si teplotu ohlídám. Až budete s teplotou spokojeni, přelijte si mléko do mísy, ve které budete těsto zpracovávat nebo do pekárny či robota. 

Do mísy nejdříve rozdrobte droždí, poté prosejte mouku, přidejte cukr, sůl a změklé máslo. Pokud pracujete ručně, doporučuji nejdříve smíchat mléko s droždím, poté postupně prosévat a vmíchávat mouku se solí a cukrem a nakonec vmíchat máslo. Pokud používáte pomocníka, dejte tam v uvedeném množství vše najednou a nechte ho pracovat asi 10 minut. ve výsledku byste měli mít hladké těsto.

Takto připravené těsto dejte na pomoučněnou pracovní plochu, vytvarujte do tvaru bochánku, přikryjte utěrkou a nechte kvasnice, ať kouzlí. Těsto by mělo po asi hodině zdvojnásobit svůj objem. Z vyzrálého těsta vytvarujte váleček, rozdělte ho na 12 dílů a pusťte se do tvarování bulek.
"bulky" před zpracováním
Tvarování bulek je tady stěžejní záležitostí. Když nebudete tvarovat správně, bulky se Vám nikdy nepovedou podle představ, pokud ale dodržíte postup, tak Vás čeká milá odměna :). A nebojte, nic na tom není a je to jediné, co Vám může krásné bulky pokazit :).

Každý díl si vezměte do dlaně a roztáhněte do čtverce. Jednu stranu budete mít sušší, jednu vlhčí (jakoby čerstvější těsto - je to právě z toho roztáhnutí, nemáte na vrchu tu část, která při kynutí vyschla). Těsto obraťte vlhkou částí směrem do dlaně a zahýbejte rohy do středu. Postupně, každý růžek, co Vám vznikne, ne jen ty čtyři základní. Takto postupujte, dokud Vám nikde nic nebude přečuhovat a ukoulejte pravidelnou kuličku, kterou položte na plech spojem dolů. Nezapomeňte mezi jednotlivými bulkami dělat dostatečné mezery a zpracujte takto postupně všechny bulky. 

Tento postup doporučuji při tvoření jakýchkoliv bulek, výsledek bude vždy lepší, než když pouze "ukoulíte" bez toho zamotání předtím. Takto se Vám bulky nikde neroztečou a udrží si svůj pěkný tvar. Až budete mít všechny hotové, nařízněte je uprostřed do kříže - ideálně pilkovým nožem, abyste je nepotrhali. Pokud nemáte, použijte alespoň nějaký hodně ostrý nůž. Přikryjte plech utěrkou a nechte ještě půl hodinky kynout, měly by opět zdvojnásobit svůj objem. 
Bulky na začátku kynutí...
...a těsně než šly do trouby
Rozehřejte troubu na 200°C a vykynuté bulky potřete mlékem. Vložte pekáč do trouby, bulky pečte 15 minut a poté nechte vychladnout na mřížce. A je hotovo. Teď už jen rozšifrovat dilema, zda si je dát nasladko s džemem či medem nebo obložené naslano. Každopádně doporučuji vyhnout se pomazánkovým máslům a margarínům a raději sáhnout po klasickém másle. I s trochou nepohodlnosti s rozmazáváním se to vyplatí, protože máslovou chuť bulek chcete podpořit. Věřte mi :). 

Ještě pořád si je stíháte udělat na zítřejší snídani, tak tady máte recept v PDF a šup do kuchyně :). Já v ní zrovna tvořím domácí toastový chléb, také podle Vaňka, tak se s Vámi třeba příště podělím o něj. 

Dobrou chuť!
Leontýna

Žádné komentáře:

Okomentovat