neděle 17. dubna 2016

Lososový krém, aneb lososový tatarák trochu jinak

Miluji návštěvy, miluji jídlo a miluji, když můžu někoho pohostit. A to ať už tím, že celé odpoledne dělám boeuf bourguignon nebo upeču domácí bagetky, nakoupím sýry a víno a užijeme si klidný zobací večer.
Tohle skromné pohoštění bylo, jak vidíte podle skleniček, pro tři strávníky. Přišel k nám na návštěvu skvělý kamarád Michal (ještě jednou děkuji za kytičku!). Kromě sýry a klobáskou obloženého prkénka byly domácí bagetky s lososem, s domácí tapenádou a mým bylinkovým máslem. 

Ale i k takovému sýrovo - bagetkovému pohoštění mám ráda, když se mohu blýsknout něčím domácím (kromě těch bagetek teda). Asi každý má nějaké to jídlo, které jeho partner nejí.. Můj muž nepozře rybu a kopr, já zase játra nebo houby. Takže jsem samozřejmě zajásala, když Filip jednou prohlásil, že uzeného lososa by asi možná i chtěl ochutnat. Takže jsem ho hnedka koupila a začala vymýšlet.

Chtěla jsem to muži trochu zjednodušit (hlavně ze sobeckého pohledu - nechtěla jsem ho napoprvé vyděsit, abych se doma takového odhodlání k rybě ještě někdy dočkala..). Původně jsem si říkala, že udělám tatarák a kopr vyměním za petrželku. Nakonec ještě přibyla smetana a vznikl krém, který je výborný na bagetce, určitě na rozpečeném toastu nebo jako lehký oběd do sendviče. 


Použila jsem na něj:

  • 150 g uzeného lososa
  • 6 lžic zakysané smetany (cca 150 g)
  • půl lžičky citronové šťávy
  • lžíce balzamikového octa
  • svazek petrželky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
Lososa nakrájejte na drobné kousky a dejte do mističky. Přidejte smetanu, citronovou šťávu, balzamiko a promíchejte. 

Petrželku nasekejte na drobno a přimíchejte do směsi. Nasekané petrželky byste měli mít cca 4 lžíce. Nebo tedy alespoň já takto ochucuji, můžete samozřejmě přidat více či méně podle vlastní chuti :). 
Nebo pokud se nebojíte, smíchejte všechno najednou :)
Teď už stačí dochutit solí, pepřem, případně přidat více octa, když budete chtít kyselejší chuť. Solit obvykle ani není potřeba, vzhledem k tomu, že uzený losos je obvykle sám pořádně slaný. Takže to chce ochutnávat.

Teď už stačí jen nakrájet bagetku a udělat jednohubky nebo dát lososa do dobrého celozrnného chleba, doplnit zeleninou a udělat si tak skvělý oběd, který se bude určitě hodit do práce, když zrovna nemáte čas dát si teplé jídlo. 


Ať už se ho rozhodnete sníst jakkoliv, přeji Vám...
...dobrou chuť! 
Vaše Leontýna

PS: tady ještě přidávám v PDF :)

Žádné komentáře:

Okomentovat