Tak a máme tady další naloženinu od Leontýny. Tenhle sýr dělám už minimálně nějaké dva roky a zatím u každého měl úspěch. Je to i skvělý dárek - nevím, jak vy, ale mě domácí dobrůtky, ještě když jsou hezky zabalené, udělají vždycky radost.
Začala jsem ho vlastně dělat asi proto, že jsem chtěla vyzkoušet naložený sýr, původně hermelín, ale můj muž hermelín nejedl. Tak jsem musela vymyslet nějakou alternativu. Teď už se hermelín konečně jíst naučil (díky díky díky!), takže dělám tyhle dva na střídačku. Nebo oba najednou, ale to jen na Vánoce (Vánoce jsou totiž u nás překvapivě celé o jídle). Co teda budete potřebovat?
- 2 x 200 g balkánského sýru
- sušená rajčata v oleji
- 1 cibule
- cca 10 feferonek
- dvě hrsti černých oliv
- 4 stroužky česneku
- 100 ml olivového oleje
- 100 ml slunečnicového oleje
- olej z rajčat
- čerstvě mletý pepř
- koření grilovaný sýr (od Vitany, bez soli)
- bazalka
- rozmarýn
- tymián
- bobkový list
Nakrájejte sýr na kostičky, cibuli na půlkolečka, česnek na plátky, feferonky na čtvrtiny nebo šestiny (podle velikosti). Rajčata podle velikosti. Já používám z lidlu, použiju asi polovinu sklenice a krájím je na asi tři kousky.
Smíchejte olivový, slunečnicový olej a olej ze sušených rajčat. Připravte si sklenici (já používám stejně jako na hermelín tu z Ikey) a začněte skládat. Nejdříve do sklenice vložte trochu cibule s rajčaty a feferonkami, zalijte olejem a přidejte 1/3 balkánského sýru. Na sýr přidejte od všeho jednu třetinu: feferonky, rajčata, olivy, cibule a česnek. Zasypte špičkou lžičky od každého koření (na grilovaný sýr, bazalka, rozmarýn, tymián) a přidejte 2-3 bobkové listy. Koření samozřejmě může být i ve formě čerstvých bylinek, když zrovna doma mám, tak je dávám. Zalijte olejem a pokračujte další vrstvou.
Takto pokračujte dokud nedojdou zásoby všeho, sklenici zavřete a nechte odleže v lednici minimálně 4 dny. Ideálně dnem vzhůru, ale pozor, jestli Vám neteče sklenice - aby plaval v oleji a pořádně se naložil. Sýr je ideální na zobání k vínu, tak se inspirujte naší večeří (na instagramu ráda otravuji fotkami).
Dobrou chuť
Leontýňák
Mimochodem, mám tady pro Vás novinku. Snažím se všechny svoje ověřené recepty přepisovat a ukládat do takové svojí vlastní kuchařky (no jo, samozřejmě, že mám takový sen, že jednou tu zapatlanou kuchařku plnou dobrot podědí moje dcera). A tak mého supr trupr manžela napadlo, že bych Vám mohla zjednodušit práci a když budete chtít něco uvařit, stačí otevřít recept v PDFku, vytisknout a vzít s sebou do kuchyně. Takže tady máte první recept, Balkánský sýr podle Leontýny v PDF.
Žádné komentáře:
Okomentovat