Jasně, vařit neznámé speciality je strašně fajn, ale občas člověk prostě dostane chuť na pořádnou českou klasiku. A tak to bylo u nás minulý víkend. Vyhrála to kachna. A vlastně jsme to vyhráli i my! Protože byla boží :). Nebojte se, že Vás konfit zabije tím množstvím tuku, naopak, maso je křehoučké a šťavnaté a v kombinaci s karlovarským knedlíkem se to vážně dá přežít i v případě, že musíte později ještě vykonávat nějakou aktivitu. I když stejně doporučuji žádnou neplánovat...
- 2 kachní prsa nebo stehna
- 4 lžíce soli
- 4 větvičky rozmarýnu
- 6 velkých stroužků česneku
- 1 litr oleje, případně sádlo
- sklenici sterilovaného červeného zelí
- 1 cibuli (ideálně červenou, ale bílá nevadí)
- půl lžičky soli
- půl lžičky cukru
- lžíce mouky
- lžíce másla
Kachní prsa nebo stehna, dle Vašeho výběru, omyjte a osušte. Pořádně je osolte ze všech stran, dejte do uzavíratelné nádoby a oškubejte na ně dvě větvičky rozmarýnu. 3 stroužky česneku překrojte na polovinu a přidejte ke kachně. Takto připravenou kachnu v nádobě uzavřete a dejte alespoň na 12 hodin do lednice marinovat.
Po 12 hodinách kachnu vyndejte a omyjte pod studenou vodou, aby nebyla přesolená. Osušte jí a dejte jí do zapékací mísy. Kachnu zalijte olejem tak, aby byla celá ponořená. Případně ji můžete zalít i sádlem, které samozřejmě musíte nejdříve rozpustit. Výhoda pečení v sádle spočívá v tom, že v něm kachnu můžete několik dní skladovat. Když například potřebujete připravit slavnostní nedělní oběd pro celou rodinu, nemáte asi úplně čas připravovat kachnu v ten den. Pro tento případ je pečení v sádle jako stvořené - po upečení sádlo necháte znova zatuhnout a kachnu v něm uskladníte v lednici.
Do pekáče přidejte další dvě větvičky rozmarýnu a 3 stroužky česneku, opět překrojené na polovinu, zakryjete víkem, pokud nemáte tak alobalem a dáte do předehřáté trouby na 130°C na 3 a půl hodiny. Jestli Vám to připadá dlouho, věřte, že není. Konfit se dá dělat i 8 nebo 12 hodin. Po tuto dobu se o kachnu takřka nemusíte starat a můžete si zatím v klidu připravit přílohu, překrm, polévku, dezert.. Nebo hodit nožky nahoru a otevřít si pívo, aby se navnadila chuť :).
Asi tak po 3 a čtvrt hodině je ideální čas začít si připravovat přílohu. Pokud máte v plánu dělat vlastní knedlík, doporučuji tento karlovarský. A hlavně je potřeba připravit zelí samozřejmě. Původně jsem chtěla dělat domácí, ale nakonec to nevyšlo. Vlastně ani nevím proč. Každopádně i z toho kupovaného se dá vytřískat to nejlepší.
Cibulku nakrájejte na drobno a na másle ji orestujte do zlata. Ze zelí slijte šťávu (stranou do hrníčku, nevylévat) a přidejte ho k cibulce. Přidejte sůl a cukr, zarestujte, zaprašte moukou a promíchejte.
Postupně přidávejte šťávu ze zelí, vždy aby bylo jen tak tak ponořené, aby se nepřipalovalo a vařte na středím plameni, než budete spokojeni s konzistencí, pak už jen udržujte teplé.
Až uběhnout tři a půl hodinky, vyndejte zapékací mísu s kachnou z trouby a zvyšte teplotu na 200°C s horním grilem. Kachnu přendejte na talířek a odstraňte kosti. Nemějte strach, jde to naprosto samo. Vylijte ze zapékací mísy olej, vraťte do ní kachnu a dejte ještě do trouby na 15-20 minut, aby se vytvořila kůrčička.
Teď už máte všechno hotovo a můžete podávat. Pokud jste se teda už pustili do vaření. Pokud ne, můžete vytisknout recept v PDF, zajít na nákup a pustit se do toho. Samozřejmě doporučuji přikoupit nějaké pořádné pívo :).
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat