Hovězí carpaccio asi známe všichni, ale co to řepové? Pravděpodobně jste o něm minimálně slyšeli, dost možná jste ho už i jedli a teď přináším inspiraci, jak si ho udělat doma.
Mimochodem, ještě než se vrhnu na recept, víte, proč se carpaccio jmenuje carpaccio? Já si ještě nedávno myslela, že to v italštině znamená třeba tenký plátek nebo tak něco, ale v Ano šéfe! jsem zjistila, že je to jinak. Tedy alespoň s tou Itálií jsem nebyla daleko. Carpaccio (původně hovězí) vzniklo v Benátkách, kde dostal šéfkuchař za úkol přinést jídlo ze syrového masa, ale ne tatarák. Tak nakrájel svíčkovou na tenké plátky, pokapal je majonézovou omáčkou a tuto dnes oblíbenou a vcelku běžnou specialitu podával. Jídlo mělo tak velký úspěch, že ho brzy musel zařadit na menu. Jméno vybral podle malíře Vittore Carpaccia, který měl zrovna v Benátkách výstavu a jeho díla mu pokrm připomínala. To jenom trochu vzdělání, mě to připadalo zajímavé :).
Co tedy budete na tohle umělecké dílo potřebovat? Počítám, že vystačí tak na dvě porce, my měli z tohoto množství na dva večery ve dvou, ale samozřejmě k tomu ještě další dobroty.
- 4-6 středně velkých červených řep
- 100 g čerstvého kozího sýra
- hrst vlašských ořechu
- dvě hrsti rukoly
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
nebo
- lžíce balzamika
- půl lžičky medu
nebo
- lžíce balzamika
- lžička dijonské hořčice
- lžička citronové šťávy
nebo
- lžíce bílého vinného octa
- lžička medu
Začněte určitě tím, že si uděláte v troubě řepu. Bude to trvat minimálně hodinu, ale můžete si jí udělat i den předem. Rozpalte si troubu na 190°C. Omyjte řepy a zabalte je na dvakrát do alobalu. Druhou vrstvu dejte proti první, aby nikudy nevytékala šťáva. Takto připravené řepy dejte do rozehřáté trouby a nechte je tam asi hodinu. Hotové jsou, když jimi lehce projde párátko nebo vidlička.
Řepu nechte vychladnout - to je přesně ten důvod, proč se vyplatí dělat ji den předem, můžete ji nechat vychladit v ledničce, pak se i lépe krájí. Po vychladnutí nakrájejte řepu na co nejtenčí kolečka a vyskládejte na talíř.
Rozdrobte na ni kozí sýr (nesnažte se o úhledná kolečka, prostě to nejde, já už se s tím smířila :D). Posypte nalámanými oříšky a rukolou, osolte a opepřete. Pokapejte pouze olivovým olejem nebo smíchejte jednu z možných zálivek a použijte jí.
Takto můžete řepu servírovat jako předkrm nebo jako lehký salát třeba s bagetkou, případně na večerní zobání. A pokud se budete nudit, můžete si z ní vytvořit jednohubky. Nakrájejte řepu na kolečka, na ta položte asi dva lístky rukoly, kousek oříšku, sýru, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem/zálivkou, přehněte okraje k sobě a propíchněte párátkem. Je to sice efektní, dobře se to jí, ale opravdu piplačka, takže doporučuji jen když se budete nudit nebo chtít blýsknout.
Mimochodem, připravené ho můžete pod folií nechat pár hodin v lednici, když budete třeba potřebovat připravit pohoštění na večer s předstihem, tak se to hodí :). A jak je mým novým zvykem - tady přikládám recept v PDF.
Tak šup s řepou do trouby a já Vám přeji
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat