úterý 22. března 2016

Quiche s kozím sýrem

Minulý týden jsem si potřebovala udělat radost a byla jsem v Praze. Tak jsem zašla do Paula, protože jídlo už mě holt zajímá víc jak oblečení. Možná to má i nějakou spojitost... No, každopádně jsem si tam dala výborný quiche a to mě konečně dokopalo vyzkoušet doma nějaký svůj. Paul je na každodenní rozmazlovačky drahý a co si budem povídat, taky celkem daleko.


Quiche jsem dělala v asi 30 cm formě, hluboké 3 cm a potřebovala jsem:
  • 2 hrnky hladké mouky (280 g)
  • lžička soli
  • 1/4 lžičky cukru
  • 170 g vychlazeného másla
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • polovina hrnku ledové vody
  • 120 g lučiny
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 3 vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • polovina středně velkého lilku
  • 100 g čerstvého kozího sýru
  • kilo čočky
Nejdříve si musíme připravit křehké těsto, neboli Pâté Brisée. Je potřeba, aby bylo odleželé minimálně 2 hodiny v ledničce, ale můžete si ho udělat i 3 dny předem a skladovat v lednici nebo delší dobu, pořádně zabalené v mrazáku.

Smíchejte mouku, lžičku soli a cukr. Máslo nakrájejte na menší kousky, společně s olejem přidejte k mouce a špičkami prstů rychle miste, než budete mít hrudky asi ve velikosti ovesných vloček. Potom přidejte vodu a těsto s ní rychle promíchejte, opět pouze prsty. V případě potřeby je možné přidat ještě maximálně lžíci vody. Až budete mít vláčné těsto, které bude držet pohromadě, těsto musí ještě projít takzvanou frazáží. Dejte si těsto na pomoučněnou pracovní plochu a hranou dlaně postupně po kouskách odtahujte asi 10-15 cm od sebe, až takto zpracujete celé těsto. Tak to připravené těsto zabalte do folie a dejte alespoň na dvě hodiny odležet do lednice.

Po dvou hodinách těsto vyndejte a vyválejte na asi 3 milimetry vysokou placku, asi o 5 cm větší, než je koláčová forma. Válejte od středu ke krajům ráznými, ale zároveň jemnými pohyby, na pomoučněné ploše. Formu vymažte máslem a přesuňte do ní těsto. Těsto zatlačte do formy tak, aby těsně přiléhalo ke stěnám, okraje by měly zůstat silnější. Těsto, které přesahuje odřízněte, případně můžete kraje ozdobit tupou stranou nože nebo vidličkou. Do těsta udělejte vidličkou dírky v asi centimetrových rozestupech. 
Pozor, korpus nemůžete naplnit uplně po okraj, náplň v troubě vyběhne.
Pokud chcete mít jistotu, že se těsto při pečení nebude vzdouvat, vemte pečící papír o něco větší než průměr formy, zmačkejte ho, aby změkl a pak ho rozprostřete na těsto. Na ten vysypte čočku a ta těsto zatěžká tak, že nebude moct vystoupat. Korpus dejte do trouby předehřáté na 200°C na 9 minut. Pokud jste těsto zatěžkali čočkou, vyndejte ji a dejte ještě na 2-3 minuty dopéct. Pokud čočku nepoužíváte, nechce korpus v troubě rovnou asi 12 minut. Korpus je hotový ve chvíli, kdy se začne pomalu odchlipovat od okrajů. Mimochodem, já čočku nepoužila. Ne zrovna úmyslně, myslela jsem, že doma je a nebyla.. Ale měla jsem kliku a korpus se povedl :).

Než se Vám korpus upeče, připravte si náplň. Nakrájejte lilek na centimetrové plátky, posolte je a nechte dvě minutky vypotit. Otřete papírovou utěrkou, rozpalte na pánvi trochu olivového oleje a orestujte ho z obou stran. Takto připravený lilek nakrájejte na kostičky a dejte stranou. 

V mističce smíchejte metličkou nejdříve lučinu se třemi lžícemi změklého másla, šlehačkou a smetanou. Poté přidejte vejce, osolte a opepřete a prošlehejte metličkou. Můžete si ještě nakrájet kozí sýr na menší kousky, ale stejně ho tak pak rozdrobíte, ty čerstvé sýry jsou potvory :).

Vyndejte korpus a stáhněte teplotu v troubě na 190°C. Do korpusu vlijte připravenou směs a rozprostřete lilek a kousky kozího sýru. Koláč dejte zpět do trouby a pečte 25 minut. Po této době ho vyndejte a zapíchněte do něj párátko - pokud je čisté, je quiche hotový, pokud je olepené od směsi, vraťte koláč ještě na maximálně 5 minut do trouby. 

Koláč můžete buď hned podávat, nadýchaný a teplý. Nebo je také možné ho nechat vychladnout a dát si ho třeba ke svačině na další den. Dá se použít jako předkrm nebo také jako lehké jídlo, třeba ve spojení s lehkým salátkem. 

Tak co, budete z něj také tak unesení jako já? Pevně věřím, že ano! A jak je již dobrým zvykem - tady je recept v PDF.
Enjoy! 

Žádné komentáře:

Okomentovat