Spoustu lidí zná, pár ne. Já ještě než jsem poznala Filipa patřila mezi tu druhou skupinu a nechápu, jak je to možné. Jedná se totiž o naprosto dokonalou, jednoduchou přílohu, která skvěle odlehčí jídelníček. Můžete je použít jako přílohu k masu nebo i jako samostatný chod. Jako předkrm nebo lehkou večeři? To už nechám na Vás, já jsem tady jenom kvůli inspiraci :).
Já je posledně třeba dělal ke kuřecímu prsíčku na tymiánu. |
- 400 g zelených fazolek, ideální jsou samozřejmě čerstvé, ty já zrovna nesehnala, tak jsem použila mražené
- 100 g slaniny
- polovina cibule (nebo jedna menší)
- asi 50 ml BÍLÉHO vinného octa
- olivový olej
Cibulku nakrájejte na drobno, slaninu na kostičky a očistěte fazolky (odkrojte ošklivé konce). Rozpalte si na pánvi trochu olivového oleje, přidejte cibulku a chvilku restujte. Až začne sklovatět, přidejte slaninu a opět restujte. Chceme dosáhnout toho, že bude slanina téměř úplně opečená. V tu chvíli přidejte fazolky (pokud máte mražené, tak rovnou mražené, nepředvařené - byly by pak moc měkké). A teď právě to, co dodává zajímavou chuť - bílý vinný ocet. Přidejte ho tolik, na kolik se cítíte, ale opravdu se nemusíte bát, ta chuť je vynikající :). Zalijte trochou vody a nechte chvíli povařit. Fazolky by měly zůstat trochu křupavé (al dente).
No a to je celé kouzlo :). Teď už stačí nandat je na talíř jako hlavní složku či přílohu Vašeho jídla a pochutnat si. A samozřejmě si nalijte skleničku vína, jako vždycky s recepty od Leontýny.
Dobrou chuť!
Leontýna
Žádné komentáře:
Okomentovat