pátek 11. března 2016

Fazolky na slanině

Spoustu lidí zná, pár ne. Já ještě než jsem poznala Filipa patřila mezi tu druhou skupinu a nechápu, jak je to možné. Jedná se totiž o naprosto dokonalou, jednoduchou přílohu, která skvěle odlehčí jídelníček. Můžete je použít jako přílohu k masu nebo i jako samostatný chod. Jako předkrm nebo lehkou večeři? To už nechám na Vás, já jsem tady jenom kvůli inspiraci :).
Já je posledně třeba dělal ke kuřecímu prsíčku na tymiánu.


Co budete potřebovat (jako obvykle, množství Vám bude stačit na dva pořádné jedlíky)
  • 400 g zelených fazolek, ideální jsou samozřejmě čerstvé, ty já zrovna nesehnala, tak jsem použila mražené
  • 100 g slaniny
  • polovina cibule (nebo jedna menší)
  • asi 50 ml BÍLÉHO vinného octa
  • olivový olej
Cibulku nakrájejte na drobno, slaninu na kostičky a očistěte fazolky (odkrojte ošklivé konce). Rozpalte si na pánvi trochu olivového oleje, přidejte cibulku a chvilku restujte. Až začne sklovatět, přidejte slaninu a opět restujte. Chceme dosáhnout toho, že bude slanina téměř úplně opečená. V tu chvíli přidejte fazolky (pokud máte mražené, tak rovnou mražené, nepředvařené - byly by pak moc měkké). A teď právě to, co dodává zajímavou chuť - bílý vinný ocet. Přidejte ho tolik, na kolik se cítíte, ale opravdu se nemusíte bát, ta chuť je vynikající :). Zalijte trochou vody a nechte chvíli povařit. Fazolky by měly zůstat trochu křupavé (al dente). 

No a to je celé kouzlo :). Teď už stačí nandat je na talíř jako hlavní složku či přílohu Vašeho jídla a pochutnat si. A samozřejmě si nalijte skleničku vína, jako vždycky s recepty od Leontýny.

Dobrou chuť!
Leontýna

Žádné komentáře:

Okomentovat