Vypadá krásně, chutná výborně a je to skvělá alternativa ke klasickému houskovému. Proč k houskovému? Není to až takový zabiják. Čím to? Především chybějící moukou a droždím. Houskové knedlíky osobně miluju, ale občas mám pocit, že kynou ještě pár hodin v mém břiše. No, možná kdybych si jich nedala pět..
Neříkám, že se hodí naprosto ke všemu, ale například ke kachně, ke které jsem je teď dělala byly výborné. A to jsem vždycky byla absolutní zastánce bramborových ke kachně. K takové svíčkové udělají určitě také parádu. K rajské už si je představit úplně nedokážu, ale co není, může být. Vyzkoušejte, ochutnejte a sami uvidíte, k čemu se Vám budou hodit.
Na dvě nohy budete potřebovat: (říká se tomu u knedlíku vlastně vůbec nohy?)
- 200 g den starých housek (4 housky)
- 70 ml mléka
- 2 vejce
- 2 lžíce petrželky
- špetka soli
Housky nakrájejte na kostičky, dejte je do misky, osolte (asi půl lžičky) a pokapejte asi polovinou mléka. Takto nechte odstát asi 5 minut a potom přidejte nasekanou petržel a promíchejte.
Oddělte žloutky od bílků, žloutky smíchejte se zbylým mlékem, přidejte k houskám a opět promíchejte. Bílky vyšlehejte na pevný sníh se špetkou soli (jen na špičku lžičky - sůl se přidává, aby šel lépe vyšlehat pevný sníh). Sníh za (ideálně za pomoci stěrky) přidejte k houskám a opatrně promíchejte.
Na linku si připravte dva kusy folie, dlouhé asi 30-40 cm. Těsto rozdělte na dvě části a každou dejte na konec folie. Z každého z knedlíků vytvarujte váleček a pevně ho zabalte. Folii postupně utahujte po stranách, než bude vypadat jako párek. Dejte do velkého hrnce vařit osolenou vodu a vařte knedlíky 25 minut.
Když jsou hotové, hnedka je vybalte z folie a nakrájejte nití nebo ostrým nožem. Teď už stačí naložit je na talíř k nějaké dobrotě, nalít nějakou dobrou tekutinu a popřát si..
..Dobrou chuť!
Jo a abych nezapomněla, tady to máte v PDF.
Žádné komentáře:
Okomentovat