Tenhle koláč vznikl tak nějak naprosto náhodou, ale určitě se u mě v kuchyni neobjevil naposled. Byli jsme na nákupu a já zahlédla krásné hrušky. Tak bylo jasné, že s nimi něco budu muset vytvořit. Koupila jsem je, strčila do ledničky a pár dní se nic nedělo.

Po těch pár dnech jsem si na ně vzpomněla, vyděšeně je šla zkontrolovat a naštěstí byly ještě v pořádku. Tak jsem usoudila, že by bylo asi lepší je rychle zpracovat, abych neměla další infarktový stav. Přemýšlela jsem, co mám doma a na co bych měla chuť. Bylo jasné, že nějaká česká buchta to nebude, spíš něco takového.. Francouzského.. Křupavého..
A tak to přišlo, vzpomněla jsem si na křehké těsto v Tarte Tatin, uvědomila si, že nějaké to máslo a mouku doma určitě mám, tak se šlo patlat. V tu chvíli mi bylo úplně jedno, že je večer a že budu muset dvě hodiny čekat na těsto, dostala jsem na něj prostě strašnou chuť. Takže co jsem všechno při tomto pokusu použila?
A tak to přišlo, vzpomněla jsem si na křehké těsto v Tarte Tatin, uvědomila si, že nějaké to máslo a mouku doma určitě mám, tak se šlo patlat. V tu chvíli mi bylo úplně jedno, že je večer a že budu muset dvě hodiny čekat na těsto, dostala jsem na něj prostě strašnou chuť. Takže co jsem všechno při tomto pokusu použila?
- 5 velkých zelených hrušek
- 3/4 šálku krupicového cukru
- 1 šálek hladké mouky
- 6 lžic vychlazeného másla (85 g)
- 2 a čtvrt lžíce oleje
- 4 a půl lžíce studené vody
- 3 tenké plátky másla
- lžička skořice
- 1/6 lžičky mletého muškátového oříšku
Postup při přípravě těsta je stejný jako u Tarte tatin (což je velice překvapivé, když jde o stejné těsto). Nejdříve prosejte do mísy šálek mouky, přidejte lžíci a půl cukru, 6 lžic vychlazeného másla a 2 a čtvrt lžíce oleje. Směs zpracovávejte pouze konečky prstů, dokud nebudete mít konzistenci ovesných vloček.
Přidejte 4 a půl lžíce studené vody a těsto promíchejte tím, že jej budete podebírat a snažit se vodu dostat všude. Pozor, samozřejmě zase pouze konečky prstů. Až budete mít těsto vláčné a nelepivé, přistupte k poslednímu bodu: frezáži. Těsto položte na pomoučněnou plochu a hranou dlaně postupně po kouskách tlačte asi 15 cm od sebe, dokud takto nezpracujete celé těsto. To zabalte a dejte ho alespoň na dvě hodiny do lednice.
Po asi hodince a půl si můžete začít připravovat hrušky. Rozčtvrťte je, oloupejte a zbavte jadřinců. Je na Vás, zda je nakrájíte na plátky, či na kostičky. Já krájím na plátky, protože se mi líbí výsledný vzhled. Až budete mít nakrájeno, dejte hrušky do mističky, přidejte půlku hrníčku cukru, lžičku skořice a na špičce lžičky muškátového oříšku. Promíchejte a pokud hrušky pustily vodu, tak ji odlijte, aby nebyl koláč zbytečně rozmočený.
Jestli už uběhly dvě hodiny, zapněte troubu na 190°C a vyndejte si těsto. Vyválejte ho na pomoučněné pracovní ploše do kulaté placky, asi 3 milimetry vysoké a ve velikosti koláčové formy + okraje. Těsto přendejte do formy, odřežte přečnívající okraje a vysypte cukrem (stačí asi čtvrt hrnku. Vyskládejte na těsto hrušky, položte na ně plátky másla a dejte koláč do předehřáté trouby. Bude potřeba ho péct asi hodinku a čtvrt, po hoďce doporučuji kontrolovat a postupně přidávat čas. Vršek by měl být těsto po vytažení malinkato tekutý, po pár minutách těméř ztuhne, po vychladnutí ztuhne úplně. Kraje budou křupavé, náplň vláčná, kombinace dokonalá.
A další podobnost s Tarte tatin - je výborný jak studený, tak teplý. Pokud ho budete dělat třeba večer, na další den k snídani, je možné ho ráno ohřát v mikrovlnce. Tak jestli se do něj chcete pustit, tady máte ještě recept v PDF.
Dobrou chuť!
Vaše Leontýna
A další podobnost s Tarte tatin - je výborný jak studený, tak teplý. Pokud ho budete dělat třeba večer, na další den k snídani, je možné ho ráno ohřát v mikrovlnce. Tak jestli se do něj chcete pustit, tady máte ještě recept v PDF.
Dobrou chuť!
Vaše Leontýna
Žádné komentáře:
Okomentovat