Před Vánoci jsme byli v Jindřichově Hradci na trzích, velice doporučuji mimochodem! Dokonalá příležitost nasát atmosféru a užít si krásné vánoční trhy naplněné skvělým programem, tradiční kuchyní i suvenýry. Jednoduše řečeno, pokud chcete zažít vánoční trhy bez spousty kravin, které k Vánocům nepatří, jeďte tam! :) Každopádně, proč o tom vůbec mluvím- moc rádi podporujeme malé obchodníky a tak jsem v jednom stánku dostala za úkol vybrat si ručně dělanou formu na bábovku. Tak samozřejmě neodmítnu, že jo. Bohužel to již bylo v době, kdy byl celý byt plný tun a tun cukroví a na pečení čehokoliv jiného jaksi nezbýval čas a síla. Takže bábovka zůstala ležet na horní poličce (poslední kousek místa) v kuchyni.
Včera jsem se zděsila, že již uběhlo více jak dva měsíce a já pořád nevyzkoušela bábovku ve své krásné formě, tak se s tím muselo něco udělat :). Sice už bych to jaro brala, ale když už nechtělo přijít a my z procházky přišli domů na kost zmrzlí, řekla jsem si, že si alespoň ještě můžeme užít vůni koření, které mám spojené se zimou, naplno. Šlo se tedy experimentovat. A s čím vším? :)
- 4 vejce
- asi 330 g cukru (slovíčko asi - co se českých receptů týče, většina maminek a babiček vždycky odměřovalo na hrníčky, tudíž nějaká převeliká přesnost, jako třeba u francouzských macarons, není potřeba)
- asi 330 g polohrubé mouky se lžičkou kypřícího prášku
- 1 deci horké vody
- 1,5 deci slunečnicového oleje
- špička lžičky skořice
- špička lžičky mletého muškátového oříšku
- 3 hřebíčky
- 4 celé kardamony
- špetka soli
- máslo + mouka na vymazání a vysypání formy
Ještě než začnete dělat těsto, rozpalte si troubu na 200°C horkovzduch (těsto netrvá dlouho). Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Oddělte si žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s postupně přidávaným cukrem. Až budete mít směs hotovou, postupně, po kouskách, do ní zašlehejte horkou vodu a potom olej. Opravdu po "čůrkách", jinak by se Vám to nemuselo propojit.
Odměřte si mouku, přidejte do ní prášek do pečiva a přidejte koření. Pokud máte hmoždíř, jste šťastlivci. Pokud si ho jako já nejste schopni koupit, musíte si najít nějakou alternativní cestu, jak koření nadrtit. Já dříve zkoušela nějak to utřít mezi dvěma prkénky, ale to nebylo nic moc. Pak jsem zkoušela dát mezi dvě prkénka a do horního mlátit kladívkem (samozřejmě mám na mysli dřevěná prkénka) - to už šlo lépe. Nakonec se nejlépe osvědčilo dát koření do papírové utěrky, tu poskládat, aby koření nemohlo vypadnout a rozmlátit ho kladívkem nebo prkýnkem. Směs mouky, prášku a koření prosejte do tekuté směsi (zbytky koření, co Vám zbudou v sítku vyhoďte). Opatrně vše promíchejte, ale jen do té doby, než se směsi propojí, abyste nepřemíchali.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a vmíchejte. Teď už zbývá jen těsto přesunout do formy, tu vložit do vyhřáté trouby a čekat. Po 20 minutách snižte v troubě teplotu na 170°C a pečte dalších 15-20 minut - bábovku si hlídejte a dělejte kontrolu špejlí - je hotová, když špejli nevyndaváte mokrou. Mimochodem, pokud budete péct v klasické, místo horkovzdušné, přidejte si k oběma teplotám asi 20°C.
Po vyndání již stačí vyklopit, pocukrovat, nakrájet a můžete podávat nebo nechat na další den na snídani. Upozorňuji, že druhý den, odleželá pár hodin, je lepší jak čerstvá - koření se v bábovce pěkně rozvoní. Jenom pozor, nezapomeňte ji přikrýt, aby neztvrdla.
A jako obvykle..
Dobrou chuť! přeje Vaše Leontýna
Žádné komentáře:
Okomentovat