středa 17. února 2016

Dušené hovězí na červeném víně s celerovým pyré

A máme tady druhý z receptů na jídla, která jsem spáchala při valentýnském víkendu. Tentokrát už ten s vínem. V rámci testování receptů od Julie a lehké závislosti na hovězím mase bylo rozhodnutí co vařit relativně jednoduché. Potom už zbývalo jen vybrat ladící přílohu a vzhledem k tomu, že celerové pyré, které je již na blogu, máme k hovězímu otestované a je to prostě bomba (vážně, vyzkoušejte ho a uvěříte), tak bylo jídlo kompletní.



Co tedy budete potřebovat (jako obvykle na 2 porce)

  • celerové pyré
  • asi půl kila hovězího masa vhodného k dušení (já použila plec)
  • jednu na tenká kolečka nakrájenou mrkev
  • nadrobno nakrájenou cibuli
  • 2 řapíky řapíkatého celeru nakrájeného nadrobno
  • 1 stroužek neoloupaného česneku rozkrojeného na polovinu
  • dvě větvičky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíci petrželky nakrájené nadrobno
  • 1 hřebíček
  • sůl
  • pepř
  • 2 dcl výrazného červeného vína
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • kůže z 20 dkg slaniny
  • v ideálním případě hovězí vývar, případně kupovaný bujon (já dala jenom vodu- vývar jsem jako obvykle neměla a nejsem fanoušek kostky)
  • jednu mrkev nakrájenou na čtvrtky
  • 6 šalotek
  • dvě lžíce másla
  • lžíce cukru
  • půl deci bílého suchého vína
  • kukuřičný škrob
Nejdříve je potřeba naložit si maso. Polovinu nadrobno nakrájené mrkve, cibule a řapíkatého celeru dejte spolu s polovinou stroužku česneku, větvičku tymiánu, polovinou bobkového listu, polovinou petrželky a hřebíčkem na dno nádoby, ve které budete maso marinovat. Maso pevně svažte, aby při vaření drželo tvar, nasolte a napepřete a vložte do nádoby k zelenině. Na maso nasypte zbytek mrkve, cibule, celeru, česneku a koření, zalijte vínem a olivovým olejem, zakryjte a nechte marinovat. Marinujte minimálně 6 hodin, ideálně 24. Maso se snažte pravidelně otáčet. Julia píše každou hodinu, ale já vzhledem k tomu, že jsem měla maso skoro celé ponořené, díky malé nádobě, otočila asi 5x za těch 24 hodin. 

Půl hodiny před tím, než začnete maso dělat, vytáhněte ho z lednice a přendejte mimo marinádu. Maso před opékáním hlavně důkladně osušte, aby nezůstalo vlhké (neopeklo by se do správné barvy). 

Mezitím si připravte kůži ze slaniny. Dejte vařit trochu vody a poté do ní přidejte slaninu. Tu nechte blanšírovat 10 minut, poté ji slijte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. 

Na přípravu masa budete potřebovat hrnec, který můžete dát do trouby a který má pokličku. Vložte do něj sádlo a postavte na středně vysoký plamen. Když se z tuku začne kouřit, vložte maso a ze všech stran rychle osmahněte, aby se zatáhlo. Když máte hotovo, slijte vypečený tuk a přidejte marinádu (včetně zeleniny) a přiveďte rychle k varu. Zredukujte přibližně na polovinu objemu a přidejte kůži ze slaniny a zalijte vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso ponořené přibližně do dvou třetin. Hrnec přikryjte pokličkou a dejte na asi 2 a půl hodiny do trouby rozpálené na 175°C. Maso průběžně otáčejte a po uplynutí času můžete zkontrolovat zda je hotové testem vidličkou - měla by do něj snadno zajet.
Jediná špatná věc na tomto jídle je, že na něj dostanete strašnou chuť ještě než jde vůbec do trouby..

Než se maso udělá, připravte si mrkev na másle a šalotky. Mrkev rozkrojte podélně na čtvrtky a poté na asi 5-ti centimetrové špalíčky. Dejte ji do rendlíku, přidejte půl šálku vody, 1 lžíci másla, půl lžíce krystalového cukru, špetku soli a pepře a přiveďte k varu. Rendlík zakryjte a vařte na mírném plameni 30-40 minut, dokud mrkev nezměkne a voda se nevypaří. Šalotky si oloupejte a dejte do rendlíku či pánve se silným dnem. Přidejte asi půl deci bílého vína (pokud nemáte, tak vody), lžíci másla, větvičku tymiánu kousek bobkového listu, sůl a pepř, zakryjte a nechte asi 40-50 minut vařit. Cibulky kontrolujte a hýbejte s nimi - mají změknout, ale nemají změnit barvu a tvar. Až budete mít hotovo, dejte si cibulky i mrkev stranou, než je budete zase potřebovat. Těsně před tím, než budete maso vytahovat z trouby je ideální chvíle dodělat přílohu. 

Ve chvíli, kdy máte maso dostatečně měkké ho vytáhněte z trouby a vyndejte z hrnce na nahřátý talíř. Maso rozvažte a udržujte teplé, než si připravíte omáčku (snažte se pracovat rychle). Z vypečené šťávy sundejte přebytečný tuk a přeceďte přes jemné síto do jiné nádoby (pořádně vymačkejte šťávu ze zeleniny). Poté vraťte přeceděnou šťávu do hrnce a přiveďte k varu. Vařte dokud nezredukujete asi na 1/2 až 1 šálek. Omáčka by měla být hustá a mít výraznou chuť. Případně ji dosolte, dopepřete a pokud je moc řídká, zahusťte lžičkou kukuřičného škrobu a chvilku povařte. Nakonec ještě asi 2 minuty povařte s připravenou mrkví a šalotkou, aby se propojily chutě. 
Dejte si váženě pozor, aby na mase nezůstaly nitky. Jinak se budete jako já divit, proč Vám nejde krájet :D.
Maso naporcujte, na nahřáté talíře nandejte pyré, maso, rozdělte šalotky a mrkev a polijte omáčkou. Teď už zbývá jen nalít do skleniček dobré červené víno a máte hotovo. 
Jak píšu, teď už zbývá jen nalít víno.



Dobrou chuť!










Žádné komentáře:

Okomentovat