pondělí 29. února 2016

Nakládaný hermelín podle Leontýny

Hermelín nakládá spoustu lidí a většinou je to asi tak nějak podobná chuť. Já dříve nakládala do hooodně koření, abych přebila právě tu chuť hermelínu. Naštěstí už se muž naučil hermelín jíst, takže jsem se mohla přeorientovat na postup, ve kterém je chuť koření jenom doplňující :). Co na něj tedy používám?

  • 4 x hermelín nebo camembert (podle mě pro tento účel je nejlepší z lidlu v krabičce)
  • 1,5-2 cibule (tu půlku jsem měla protože mi zbyla, ale byly to velké cibule - u hermelínu nikdy není cibule moc)
  • 8-10 kulatých feferonek
  • 4 stroužky česneku
  • 8 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 8 kuliček černého pepře
  • sladká paprika (kvalitní, voňavá)
  • koření Grilovaný sýr od Vitany (bez soli!)
  • slunečnicový olej (případně namíchaný s olivovým)
  • dostatečně velká sklenice
Cibuli si nakrájejte na proužky, feferonky na poloviny, camemberty podélně na polovinu a stroužky česneku na plátky. Vždy jednu polovinu z každého camembertu lehce posypte paprikou, grilovacím kořením (pokud ho nemáte, do obchodu kvůli němu neběhejte, sýr bude dobrý i bez něj, já ho mám doma vždy, protože ho používám na nakládaný balkánský sýr, ale o tom až jindy) a vyskládejte na něj pořádkou dávku cibule. Opravdu pořádnou, nešetřete se, bylo by vám to líto :). Sýry přiklopte druhou polovinou a překrojte napůl (budou se Vám lépe skládat do sklenice).
A teď už tedy skládání. Na dno sklenice dejte 2 kuličky nového koření, asi pětinu cibule, pětinu česneku, 4 poloviny feferonky, posypte trochou sladké papriky, zalijte olejem a vložte první camembert. Na ten hoďte 2 kuličky nového koření, 2 kuličky černého pepře, 4 poloviny feferonky, pětinu česneku a cibule, posypte sladkou paprikou, zalijte olejem a opakujte, dokud nevyskládáte všechny ingredience. Na oleji nešetřete, je dobře, když hermelín tak trochu plave a má co vsáknout.

Když máte vyskládáno stačí sklenici zavřít a dát do lednice minimálně na 4 dny. Postupně ochutnávejte, poslední kousek je většinou ten nejlepší, ale pokud nesníte všechny 4 sýry naráz a dáte si je třeba jenom k vínu na talířek po půlkách, tak kdyby jste začali až ve chvíli, kdy je ten první úplně zralý, ten poslední by už nebyl dobrý :).

Když máte konečně sýr uleželý, nezapomeňte si nalít skleničku Vašeho oblíbeného nápoje - hodí se k výraznému červenému vínu, i k pivu.

Za pár dní Vám přeji dobrou chuť!
Vaše Leontýna





Žádné komentáře:

Okomentovat