pondělí 29. února 2016

Francouzská cibulačka zapečná se sýrem, aneb Soupe à l'Oignon Gratinée

Francouzská cibulačka. Co víc k ní říct, než že je to naprosto dokonalé jídlo, na kterém si jednoduše získáte závislost. Na ingredience naprosto nenáročná, časově jakš takš (ta doba, kdy Vám bude vonět celý byt a vy budete vědět, že si tu parádičku nedáte ještě pěkných pár desítek minut, je na zabití). Bylo mi jasné, že nebude trvat dlouho a objeví se tady, ale neměla jsem správné vysněné mističky, ve kterých bude na fotce vypadat dobře. No, pak přišlo přání na recept a už to bylo jasné, musím ho sem dát.. Takže jsem i přes zákaz nakupovat cokoliv do naši totálně nacpané, přetékající kuchyně šla a koupila dvě vysněné mističky. Holt, nedalo se nic dělat, že jo :D.


My jsme jí poprvé asi zaregistrovali u Pohlreicha v pořadu Teď vaří šéf! v Paříži. Zaujala nás a chtěli jsme vyzkoušet, ale než jsme se k tomu dostali, byli jsme na libereckém Festivalu vína, kde jsme jí mohli v rámci jednoho ze stánků s občerstvením (bohužel si nepamatuji, pod koho ten stánek spadal) ochutnat. No a už jsem věděla, že jí doma musím vyzkoušet. Když může být takhle dobrá v podmínkách ohřevné nádoby a papírového kelímku, co teprve doma. Tak se zkoušelo. A teď, když ji nemáme na stole jednou do týdne se divím, co se to stalo. 

Co na dvě porce (které Vás dokáží nasytit místo hlavního jídla, případně po nich (nebo před) dáte jen něco lehčího) budete potřebovat?
Najdete ho v krabičce spolu se dvěmi (myslím) camemberty,
stojí cca 70,- korun, případně v Německu 2€.
  • 400 g žluté cibule
  • 3 lžíce másla
  • špetička cukru
  • 2 bobkové listy
  • tymián
  • 2 lžíce hladké mouky
  • lžička světlého vinného octa (může být i tmavý)
  • 1 a půl litru horkého hovězího vývaru nebo vody
  • deci suchého bílého vína
  • bagetka
  • sýr na posypání - ideálně Comté, ale ten je u nás bohužel k sehnání v takové kvalitě, aby měl opravdu odpovídající chuť vcelku těžko - chuťově dobrý mají v tescu, v kolekci Finest, ale je celkem drahý. Každopádně dá se vcelku dobře nahradit sýrem z Lidlu (viz foto), chuť je trochu jiná, ale dostačující. Případně, podle Julie je možné použít italský parmezán. V nouzi jsme také zkoušeli, ale není to ono. 
  • sůl, pepř
Cibuli nakrájejte na tenčí půlkolečka. Dejte do hrnce rozehřát máslo, přidejte cibuli a smažte pomalu (na nejnižším možné plameni) pod pokličkou 15 minut. Pozor, po těch patnácti minutách už se Vám po bytě začne pomalinku rozlévat vůně, při které dostanete na cibulačku šílenou chuť. Zvyšte teplotu, ale jenom o trošku, na mírný plamen. 

Přidejte špetičku cukru (pozor, opravdu jen trochu, aby cibulačka nebyla přeslazená). Cukr se přidává aby podpořil karamelizaci cibulky, ale když ho tam náhodou zapomenete dát, nebojte, nic se nestane, bude pořád výborná. Přidejte ještě 2 malé bobkové listy a pár trochu tymiánu (ideálně (oholte dvě čerstvé snítky, ale může být samozřejmě i sušený). Takto budete vařit asi 30-40 minut. Počítejte spíš těch 40, chceme dosáhnout krásné, zlatavě hnědé barvy. A pozor, budete muset často míchat, jinak se cibulačka připálí. 
Tady jsme ve chvíli, kdy sundaváme pokličku a přidáme koření.

Až budete s barvou spokojeni, přisypte mouku a za stálého míchání ji zarestujte asi 3 minutky. Pokud máte cibulku trochu připečenou, přidejte lžičku octa (může být i tmavý, ale ztmavne i polévka) a míchejte, jde pak krásně dolů. Přilijte víno, nechte trochu zredukovat a přilijte vařící vývar nebo vodu. Já většinou dělám jenom s vodou, s vývarem má zase jinou chuť. Řekla bych takovou slavnostnější, ale nejsem si jistá, jestli je to na užitek nebo na školu, chuť cibule tam pak už není ta hlavní. Nechte na mírném plameni vařit dalších 30-40 minut. Občas ji promíchejte a vařte tak dlouho, dokud nemá hustější konzistenci.

V tuto chvíli již můžete cibulačku podávat, ale já určitě doporučuji ještě poslední krok. Nakrájejte si bagetku na plátky (plátky se sice hůř jí, ale když uděláte klasické krutonky, tak se hnedka rozmočí) a pokud máte obyč kupovanou, na chvíli ji dejte do trouby, aby byla křupavá. Ideální je mít doma upečenou pravou francouzskou bagetu, ale chápu, že ne každý se dokope (nebojte, recept na ní také přijde :)). Nechte si hlavně potom troubu zapnutou, pořádně roztopenou (hlavní je teď horní ohřev). Cibulačku rozdělte do misek, dejte na ní asi 3-4 plátky bagetky, zasypte sýrem a dejte na cca 2 minuty zapéct pod gril. A teď už opravdu můžete podávat :). Jenom pozor, bageta bude horká. Až budete foukat a řeknete si, že už to určitě půjde, je velká pravděpodobnost, že si ještě pořád spálíte jazyk. U nás se to stane mě nebo manželovi při téměř každé várce :).


Nezapomeňte, že je mistička hodně horká, takže na přidržování do ruky ubrousek a podložit také ubrouskem nebo talířkem, pokud nechcete mít označkovanou ruku/stůl :)

A jako obvykle nezbývá než popřát dobrou chuť!

Vaše Leontýna










Žádné komentáře:

Okomentovat