středa 17. února 2016

Celerové pyré

Naprosto jednoduchá, ale dokonalá příloha. Dokonale se hodí k masu dělanému na červeném víně, hovězímu či jehněčímu, ale dá se použít i jako originální příloha ke kuřecím či vepřovým steakům.
Píšu o tom, že se hodí i k vepřovému, až narazím na fotku a uvědomím si, že jsme ho pár víkendů zpátky dokonce k vepřovému měli. 


Příprava není o nic složitější než klasická bramborová kaše a jako bonus můžete brát, že je určitě o trochu zdravější :). Co tedy budete potřebovat na dvě porce?
  • jeden menší nebo polovinu většího celeru
  • cca 100-120 ml smetany
  • lžíci másla
  • sůl
Celer očistěte a nakrájejte na plátky max půl centimetru silné nebo i slabší (ale všechny v rámci možností stejně silné). Celer rozprostřete do většího hrnce a zalijte vodou. Zalijte tak, aby byl ponořený jen celer, ne více - to aby zbytečně neunikala chuť. Lehce osolte a na mírném plameni uvařte do změknutí. Čím tenčí budou plátky, tím kratší dobu se bude vařit a tím méně chuti ztratíte. 

Celer zceďte, přidejte máslo, rozmixujte ponorným mixérem, přidejte smetanu a domixujte do jemné konzistence. Pak už jen dle chuti dosolte a můžete podávat, třeba jako já posledně k pečenému hovězímu na červeném víně nebo o týden dříve k vepřovému marinovanému v citronové šťávě a bylinkách. 





Žádné komentáře:

Okomentovat