Tak je to tady, první recept na blogu.
Blížil se víkend, v neděli byl Valentýn a samozřejmě jsem měla naplánované romantické jídlo, ke kterému si dáme vínečko. Rozhodli jsme se otevřít jednu z lahví, které jsme nakoupili v Paříži v síti Nicolas - pokud plánujete jet do Paříže, nákup vína v jednom z těchto obchůdků doporučuji - navštívili jsme celkem 4, v každém profesionální a zároveň milý příštup, plynulá angličtina a doporučení několika víc dle našich - chuťových i cenových - požadavků a co víc - i přes to, že jsme celkem nakoupili tuším 13 vín, neměli jsme jediné dvě stejné (ale všechny zatím otevřené naprosto výborné!).
Ale zpátky k jídlu. Ve čtvrtek jsem si uvědomila, že mám strašnou chuť dát si nějaké jídlo, ke kterému se hodí pivo a Filip v ten samý den řekl, že by si dal burger. Ale jak to sakra naplánovat, když v sobotu jdeme do divadla a to se úplně nacpat nemůžu (abych se vešla do šatů a neusla tam, že jo) a na neděli plánujeme to víno. Tak byly dvě možnosti. buď si dát tu romantickou večeři k obědu v sobotu před divadlem a na Valentýna se pořádně nacpat domácím burgerem nebo si dát burgera už v pátek, v sobotu si užít milovanou francouzskou cibulačku a v neděli, podle původního plánu, to víno.
Tak super, páteční véča vymyšlená (vyjímečně nebudou sýry a víno), nakoupit a vrhnout se na to. Z nějakého důvodu se nám nedaří, co se burgerů týče, experimentovat. Ať už jdeme na burger do restaurace nebo dělám doma, v 99% případů skončíme u klasiky - bacon & chedar beef burger. Je tam ta jistota, že si naprosto pochutnáme. Ale tentokrát jsem měla náladu pokusit se konečně i doma o něco jiného. Tak jsem zapřemýšlela, pohledala inspiraci na netu a vzniklo to, co je popsáno níže :).
Co budete na dvě porce burgerů potřebovat?
- hamburgerové bulky (ideálně domácí, já dělala podle Kitchenette)
- 500 g mletého 100% hovězího masa (já kupuji obvykle v Lidlu, tentokrát jsem koupila v Bille kližku a sama v mixéru namlela, respektive nasekala - mňam!
- jednu červenou řepu
- tmavý vinný ocet (balsamico), cca 50ml
- rukolu
- 4 lžíce zakysané smetany
- 50-70 g křenu
- třtinový cukr
- sůl
- pepř
Pokud nemáte kupované bulky (což je ideální stav, s těmi to prostě není ono..), začněte jejich tvořením. Můžete jako já podle Kitchenette nebo podle vašeho oblíbeného receptu. Já popravdě ten můj "top" stále hledám, ale tyhle k němu měly (až na vzhled, kterého se mi stále nedaří dosáhnout) opravdu blízko! Přikládám jednu fotku před tím, než šly do trouby. Původně byly krásně vytvarované, ale nakynuly a rozkydly se do tohodle. Takže jsem zase měla "jeden velký burger", jako obvykle. Takže pro jistotu doporučuji nechat větší mezery, než já a raději rozdělit na dva plechy :D.
Mezitím, co Vám kyne těsto je ideální čas dát si péct řepu. Můžete mít samozřejmě také koupenou předem uvařenou nebo jí jenom hodit do hrnce s vodou a uvařit (trvá to cca 2 hodiny, podle velikosti), ale při pečení dosáhnete výraznější chuti. Rozehřejte troubu na 190°C. Řepu omyjte a nadvakrát zabalte do alobalu. V předehřáté troubě pečte do měkka, bude to trvat alespoň hodinu. Zda je řepa dostatečně měkká zjistíte když do ní jde lehce zapíchnout párátko. Pokud nechcete mít zapnutou troubu hodinu kvůli jedné řepě, nakupte jich více a udělejte si třeba carpaccio nebo ji přidejte do nějakého salátu. Až bude řepa dostatečně měkká, rozbalte ji a nechte ji vychladnout.
Vychladlou řepu nakrájejte na tenké plátky (dobrý trénink na carpaccio, tady nevadí, když jsou trochu tlustší :) ), rozprostřete do malého rendlíku, zalijte těsně nad povrch balsamikem, přidejte lžíci třtinového cukru a přiveďte k varu. Až se začne vařit, ztlumte plamen a za občasného promíchnutí (aby se to nepřipeklo) vařte dokud směs nezkaramelizuje a nezhoustne. Mělo by zbýt jenom trochu husté směsi na spodku rendlíku, bude to trvat asi 20-30 minut. Až se tak stane, stáhněte z plamene.
Namleté maso promíchejte s čerstvě namletým pepřem. Nebojte se toho, uchopte to pevně do rukou a "promačkejte", aby se maso s pepřem propojilo a při opékání se nerozpadalo. Až budete mít promícháno, rozdělte na dvě stené části a vytvarujte pevné burgery. Ideální je, když jsou o něco větší než houska (při pečení se "smrsknou") a alespoň 1 a půl až 2 centimetry vysoké. Chceme přeci cítit chuť masa :). Tvaruji je tak, že dělám nejdříve koule, z těch udělám placky na prkýnku a dotvarovávám do "dokonalého kolečka". Okraje nechte trochu vyšší, než střed, jinak by se při pečení vyboulil. Připravené burgery si nechte do té doby než je budete opékat na prkénku (pokud si je děláte s větším předstihem, tak dejte do ledničky, aby se maso nezkazilo, ale nezapomeňte alespoň půl hodiny před opékáním vyndat, aby maso chytlo teplotu).
Pokud již máme hotové bulky, řepu, připravené maso a omytou rukolu chybí nám do burgeru poslední součástka a tou je křenový dip. Křen nastrouhejte na jemno a smíchejte se zakysanou smetanou. Doporučuji přidávat postupně a ochutnávat. Každý křen je jinak výrazný a každý jeho chuť snese jinak, takže je těžké říci přesný poměr křenu ke smetaně. Já měla 70 g smetany a k tomu 50 g křenu a výrazné to bylo až až (ikdyž nejsem velký fanda křenu, v téhle kombinaci jsem si nesmírně pochutnala). Když máte namícháno přidejte ještě trochu soli a pepře.
A jde se na burgery. Rozkrojte si napůl bulky a spodní část potřete křenovým dipem podle chuti (tady se dá ještě relativně redukovat pro milovníky a nemilovníky křenu množstvím). Rozpalte si pánev se silným dnem. Na pánev nedávejte žádný olej a nechte ji rozpálit co to jde. Když už je rozpálená tak, že nad ní neudržíte ruku, potřete připravené burgery olivovým olejem, osolte a dejte zprudka opéct na pánev. Doba opékání závisí na tom, jak moc (málo) máte rádi maso propečené a jak vysoké burgery máte. Já osobně nejsem fanda přepálených podrážek, naopak uvítám trochu červené barvy a tak jsem burgery opékala asi 3-4 minuty z každé strany. Když jste s masem spokojení, přendejte z pánve na potřenou bulku, na maso nahromaďte zkaramelizovanou řepu, na ní rukolu a zakápněte šťávou, která vám zbyla z řepy (pozor, při jedení to všude teče, ale za tu chuť to stojí!), uzavřete druhou polovinou burgeru a máte hotovo. Na talíř přidejte hranolky a majolku, nalijte si dobré pivo (u nás vede řezaná 13 od Svijan) a potěšte chuťové pohárky.
Žádné komentáře:
Okomentovat