Když jsem ještě bydlela v Praze a občas zajela s mamkou do ikey, nikdy jsem před odchodem neodolala a alespoň jednoho toho šnečka jsem si koupila. Co tam jezdím s manželem, nedala jsem si ho snad ani jednou. Těžko říct, jestli je to tím, že se vždycky nacpeme už nahoře nebo tím, že je už zvládnu udělat i doma.
Zrovna dneska mě přepadla chuť na jednoho toho hlemýždě a vzhledem k tomu, že do ikey bych jela hodinu, utratila za cestu, za šnečky a pokud bych je koupila mražené, tak by pak ještě čtvrt hoďky trvalo je dodělat, ukázalo se jako rychlejší a jednodušší cesta vytvořit si je doma (dobře, o cestě do ikey jsem ani neuvažovala, ale zní to dramatičtěji).
Co na ně budete potřebovat?
- 250 ml plnotučného mléka v pokojové teplotě
- 3 lžíce moučkového cukru
- větší polovina kostky droždí (asi 25 g)
- 400 g hladké mouky
- 60 g rozpuštěného másla
- špetku soli
- 100 g změklého másla
- 6-8 lžic třtinového cukru
- 4 lžičky skořice
- vejce na potření
- cukr, cukrové zdobení nebo třeba griliáš na posypání
Začněte tím, že smícháte mléko, jednu lžíci moučkového cukru a kvasnice. Tuto směs nechte odstát asi 20 minut, než začne kvasit. Mezitím si rozpusťte 60 g másla (na plotně nebo v mikrovlnce) a nechte vychladnout. Můžete si odvážit mouku a přidat do ní 2 lžíce moučkového cukru a špetku soli, abyste měli připraveno, až budete těsto míchat.
Po 20 minutách spojte mouku, cukr, sůl, rozpuštěné máslo a kvásek. Můžete buď uhníst ručně, dát do robota, nebo jako já, nechat makat pekárnu (v tomto případě vyberte program, který hned ze začátku míchá a nehřeje- já na mé Etě Crustum používám na míchání program č. 4 extra rychlý, který míchá 10 minut vkuse). Až budete (nebo Váš nástroj) hotovi, nechte těsto v míse kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Doba, kterou to bude trvat záleží na jednak na teplotě a druhak na vlhkosti v místnosti. Já nechala těsto odstát asi 45 minut.
Těsto před nakynutím |
Těsto po 45 minutách |
Těsto rozdělte na dvě části a z každé vyválejte obdélník, asi 3 mm vysoký. Na každý rozetřete 50 g změklého másla a posypte 3-4 lžícemi třtinového cukru a 2 lžičkami skořice. Obdélník srolujte a rozkrájejte na asi 2,5 cm široké šnečky, které vyskládejte na plech. Nezapomeňte mezi nimi nechat dostatečné mezery. Na plechu nechte šneky dokynout ještě půl hodinky.
Šnečci hned co jsem je dala na plech |
Po půl hodině, potření vejcem a posypání griliášem |
Rozehřejte horkovzdušnou troubu na 220°C. Šnečky potřete rozkvedlaným vejcem a posypte dle fantazie. Já doma zrovna měla griliáš a barevné cukrové kuličky, tak jsem je využila. Plech dejte na 8 minut do trouby, po vyndání vyskládejte na mřížku a už se můžete olizovat (doporučuji nechat trochu vychladnout, aby Vám to nadšení nepokazil spálený jazyk).
Připraveno na ochutnávku pro sousedku, o víkendu nám přinesla na talířku štrůdl, tak jí ho přeci nemůžu vrátit prázdný :) |
Žádné komentáře:
Okomentovat