Jestli hledáte zdravější verzi klasických hranolek, jste i nejste správně. Zdravější verze to je, ale chuť je samozřejmě jiná, takže záleží na tom, s čím jste ochotni se spokojit. Já osobně se hranolek nevzdávám, ale tohle beru jako výbornou, chuťově obohacující obměnu.
Nápad přišel v podstatě z toho, že se snažím obměňovat přílohy, minulý týden jsme měli batátové pyré a jedna sladká brambora mi zbyla v lednici a na víkend jsem měla naplánované zase pyré celerové. Tak jsem koupila větší celer a udělala nám originální přílohu místo klasických hranolek k hamburgeru s červenou řepu.
Co budete potřebovat na dvě porce?
- půlku menšího/čtvrtinu většího celeru
- jeden větší batát (nebo jednu batátu?)
- olivový olej
- tymián
- sůl
- pepř
Rozpalte si horkovzdušnou troubu na 200°C. Očistěte batát a celer a nakrájejte na hranolky cca 1x1 cm. Vyskládejte je na plech ideálně v jedné vrstvě, osolte, přidejte čerstvě namletý pepř a čerstvý tymián (případně rozmarýn nebo cokoli jiného dle chuti), zakápněte olivovým olejem, promíchejte a dejte do trouby. Hranolky se v troubě budou dělat asi 30-40 minut.
Takhle ta krása vypadá před upečením. |
Mezitím si připravte domácí majonézu. Já se inspirovala 5-ti vteřinovou verzí od cuketky. Co na to budete potřebovat?
- 2 vaječné žloutky
- 150 ml slunečnicového oleje
- 1 lžíci dijonské hořčice
- lžičku octa
- sůl
- pepř
- 1-2 stroužky utřeného česneku
- tyčový mixér s vysokou nádobou (můžete použít i jakoukoli vysokou sklenici)
Žloutky, olej, hořčici a ocet dejte do vysoké nádoby od tyčového mixéru, ponořte mixér, nastavte nejvyšší otáčky, zapněte a pomalu táhněte směrem vzhůru. A během pěti vteřin máte majolku hotovou. Dochuťte solí a pepřem a podle chuti přidejte utřený česnek. Doporučuji přidávat postupně a ochutnávat. Majolku jím chcete jen ochutit, ne chuť přebít.
A kouzlo je hotové. Hranolky si můžete dát třeba i jen tak nebo je použít jako přílohu, třeba zrovna jako já k burgeru. Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat