středa 24. února 2016

Pórkový rychlo-krém

Dnes jsem měla být od sedmi od rána do osmi do večera ve škole. S dvouhodinovou pauzou, kterou bych strávila na brigádě. Od pondělí mi není dobře a už včera jsem si šla lehnout s tím, že na tu sedmou to nemůžu dát. No a před půl šestou jsem se bez budíku probudila, šla do sprchy a nějak se odloudala do školy.  Už v průběhu prvního bloku mi bylo naprosto jasné, že do osmi do večera to nezvládnu a když jsem se domluvila i v práci, že tam nepůjdu, po dvou blokách jsem to vzdala a šla se domů vyležet.
A v průběhu vyležávání jsem si dala tuhle krásku k obědu...
Vždycky, když jsem nemocná, tak buď nemám chuť k jídlu (hrozné dny!) nebo, když už jí dostanu, tak je to chuť na polévky. Jasně, vývar by byl nejlepší, ale představa, že něco dělám minimálně dvě hodiny a ještě k tomu musím udělat velikej nákup mě odradila. Tak bylo potřeba vymyslet něco jiného a nápad přišel téměř hned - pórkový krém. Je to rychlovka a tak nějak se stalo, že ho vlastně dělám na nemoc docela často. Případně na hlad. Většinou alespoň tu polovinu pórku doma najdu. Takže co teda budete na dvě obroporce (nevypadá to tak, ale ty krémové polévky prostě mega nasytí) rychlokrému potřebovat?
  • jeden velký pórek
  • tři lžíce másla
  • cca 300 ml mléka (ideálně plnotučného, ale já vzhledem k nouzi dělala z polo a i tak to bylo mňam)
  • sůl
  • pepř
Když máte po ruce, tak ještě:
  • zakysanou smetanu
  • krutonky
  • slaninu
Bílou část pórku překrojte podélně na polovinu a pak ještě jednou. Vzniklé čtvrtiny nakrájejte na asi 0,5 - 1 cm velké kousky. V hrnci si rozpusťte máslo a orestujte na něm pórek. Restujte ho asi tak tři minutky, mezitím si nechte ve varné konvici uvařit vodu. Zalijte pórek vodou, aby byla hladina tak akorát nad ním. Přikryjte poklicí a nechte na mírném plameni vařit, než pórek změkne, asi 20 minut. Po uplynutí této doby odkryjte poklici a pokud je v hrnci ještě hodně vody, nechte jí odpařit. Nějaká tam klidně zůstat může, ale nechceme, aby se v ní pórek přímo koupal :). 

Asi tolik vody...
Až budete spokojeni, stáhněte hrnec z plotny a tyčovým mixérem rozmixujte na ,,kašičku". Vraťte na plotnu, přilijte mléko, osolte, opepřete, nechte chvilku povařit a máte hotovo. Pokud máte v lednici zakysanou smetanu, můžete si jí krém ozdobit a zjemnit. Tu jsem sice zrovna nenašla, ale měla jsem trochu slaninky, kterou jsem opekla na pánvičce a přidala do polévky. Případně můžete ještě doplnit krutóny.


A jako vždy vám přeji...
Dobrou chuť!
Vaše Leontýna!











Žádné komentáře:

Okomentovat