čtvrtek 25. února 2016

Poctivý hovězí guláš na černém pivu s pěti


Jedna z nejlepších věcí na tomhle jídle je, že si ho můžete připravit den předem. Takže ideální, když jdete třeba pít a víte, že další den se vám nebude chtít nic dělat, ale budete mít chuť na nějakou pořádnou baštu, která z vás vyžene kocovinu. 




Jasně, guláš známe všichni a většina ho dělá podle ověřeného rodinného receptu. Já recept neměla a když jsem se ho snažila hledat na netu, skončilo to na deseti receptech do papiňáku, dvaceti s kostkou a třiceti rychlo (ošizenýma) gulášema. Jasně, z papiňáku je fajn, ale při hledání toho top receptu jsem se dočetla, že je to guláši na škodu. A to jako ne! Já chci pořádnej, chuťově výraznej guláš, ke kterému si dám dobré pivo a budu si užívat kocovinu celodenním válením u filmů. Když už se člověk cpe takovýma prasárnama, tak ať jsou alespoň poctivě uvařené :). 


Tak jsem se zeptala mojí skvělé ségry, početla něco na netu a nakonec jsem se po pár pokusech dočkala dokonalého guláše. Takže co teda potřebujeme na tu naši dobrou klasiku? Pro dva jedlíky, mimochodem. 
  • 400 g hovězí kližky
  • 200 g cibule
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 lžíce červené papriky (můžete nakombinovat sladkou a pálivou, já použila sladko-pálivou z Maďarska a sladkou 1:1)
  • 1 lžička kmínu
  • 250 ml černého piva
  • hovězí vývar (nebo voda)
  • pepř
  • dvě lžíce sádla
  • cibule a křen na ozdobení
Kdo si všimne jedné ingredience, co na fotce chybí, získá zlatého bludišťáka

Maso nezapomeňte vyndat předem, aby nedostalo v hrnci teplotní šok. Očistěte ho a nakrájejte na kostky asi 2x2 centimetry. Pokud máte po očištění zbytky a nemáte zrovna po ruce vývar, dejte ty kousky alespoň na chvíli do menšího rendlíku vyvařit - lepší trocha, než nic.

Nakrájejte cibuli na drobnější kousky. Rozpalte v hrnci sádlo, přidejte lžičku kmínu a minutku orestujte. Přidejte cibuli a pomalu osmahněte, než začne hnědnout. Může to trvat třeba 15-20 minut, ale je to lepší výsledek, než když ji osmahnete na rychlo.

Maso přidejte k cibuli a nechte zatáhnout. Pokud byste dělali větší množství, je lepší si maso předem osmahnout, aby se nezačalo dusit dříve, než je zatáhnuté, nebo ho smažit po menších dávkách. Když je maso zatáhlé, přidejte papriku, majoránku, utřený česnek, rajčatový protlak, promíchejte a zarestujte (asi minutu),.
Po zarestování zalijte pivem, nechte chvíli odpařit a poté přilijte hovězí vývar (případně vodu), aby bylo maso ponořené. Zakryjte pokličkou a na mírném plameni duste, než maso změkne. Na plotně ho budete mít asi 2,5 hodiny.

Průběžně promíchávejte, případně přilévejte vývar a hlídejte. Až budete s masem spokojeni, tak už zbývá jen ochutnávat a dochucovat. Podle chuti můžete přidat více česneku, či papriky a hlavně osolit a opepřit. Pokud vám připadá guláš moc řídký, můžete ho zahustit nastrouhaným tvrdým chlebem nebo moukou nebo ho ideálně jen zredukovat varem. 
A když už se děláte s gulášem, byla by škoda to odbýt chlebem nebo kupovaným knedlíkem a rovnou si uděláme i knedlík. Já dělám knedlíky podle Vaňka, jsou jednoduché, relativně rychle a s jistotou, že vyjdou. Jenom potřebuji natrénovat krájení, z domova jsem naučená, že knedlíky se krájí zásadně nití, jinak nejsou pravidelné. No já nevím, já je pravidelné nemám ani tou nití. Ale na chuti to naštěstí nic nemění :D. Tady na blogu mají i svůj vlastní článek, ale ať to máte při jednom:
  • 500 g hrubé mouky (odzkoušeno i z hladké a to na několikrát.. Holt když si neumíte přečíst recept...)
  • 10 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného plnotučného mléka
  • rohlík
  • 1 vejce
  • sůl
  • cukr
Do mísy (robota, pekárny) nasypte mouku a špetku soli a promíchejte je spolu. Do mouky udělejte důlek, vyklepněte do něj vejce, rozdrobte droždí, přidejte špetku cukr, aby měly kvasnice co žrát a přilijte vlažné mléko (vlažné znamená trochu ohřáté, ne jak si můj muž myslí, v pokojové teplotě). Nechte vypracovat/ vypracujte těsto. Nakrájejte rohlík nadrobno a přidejte to ho těsta.

Těsto nechte kynout na teplém místě půl hodiny a po uplynutí doby vytvarujte dva knedlíky. Vytvarujte je tak, aby se vešly do hrnce, ale pozor! Při vaření naběhnou. Hodně. Do velkého hrnce dejte vařit vodu, osolte ji a až se začne vařit, dejte do ní knedlíky. Vařte je 9 minut, poté obraťte a vařte 9 minut z druhé strany. 
Po uvaření knedlíky vytáhněte z vody a hned propíchejte, aby z nich mohla unikat pára. Nakrájejte je na plátky a naservírujte na talíř spolu s gulášem, přidejte nastrouhaný křen, cibuli, nalijte si Vaše oblíbené pivečko a já Vám přeji...

Dobrou chuť!
Vaše Leontýna

PS: Tady máte také recepty v PDF na guláš i na knedlíky, tak si je můžete vytisknout, ať to máte při vaření pohodlnější :). 







1 komentář:

  1. Jak čtu ten postup a koukám na fotky, to se jednomu hned sbíhají sliny :) Klasická variace hovězího guláše je moje nejoblíbenější. S tím pivem to připomíná Popovický recept, ale v něm se přidává pivo světlé.

    OdpovědětVymazat